Dinkić: Srbija je spremna za pregovore sa MMF-om
Foto: Tanjug

Dinkić: Srbija je spremna za pregovore sa MMF-om

InfoBiz -
Predstavnici MMF mogu da dođu kad god žele, rekao je ministar finansija

SMEDEREVSKA PALANKA - Ministar finansija Mlađan Dinkić izjavio je da je Srbija spremna za razgovore sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i naglasio da predstavnici tog fonda mogu da dođu kad god žele.

Govoreći o nastavku saradnje sa MMF-om, Dinkić je rekao da je, kada je preuzeo mesto ministra u vladi Ivice Dačića, odmah uputio pismo predsedniku Fonda za Evropu i poručio im da mogu da dođu u Srbiju kad god žele.

"Mi smo već sada spremni za razgovore", naglasio je Dinkić i napomenuo da je pri kraju posao oko izrade rebalansa budžeta za ovu godinu i okvirnog budžeta za 2013. godinu.

Cilj je da se u budžetu smanje neki neposredni troškovi države, a da se istovremeno pomogne pokretanje privrede i da se na taj način poveća prihodna strana u državnoj kasi.

Stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u Beogradu Bogdan Lisovolik, 8. avgusta ove godine je potvrdio da je stigao zahtev srpskog Ministarstva finansija i privrede, u kojem se traži dolazak misije MMF-a u zemlju radi procene stanja na terenu, i dodao da odluka o tome da li će misije biti tek treba da bude doneta.

Lisovolik je u izjavi Tanjugu naveo da je još rano govoriti o detaljima mogućeg aranžmana, ukoliko do njega dođe.

On je, na pitanje da li će izmene Zakona o NBS uticati na pregovore sa Srbijom i da li će u vezi sa tim biti nekih uslova, naglasio da MMF pridaje veliku važnost pitanjima autonomije centralne banke i sprovođenja monetarne politike.

"Ta pitanja imaju veoma važno mesto u našim savetima o ekonomskoj politici, posebno kad je reč o programima sa Fondom. U tom kontekstu, najnovije izmene Zakona o NBS treba pažljivo proceniti i revidirati, s obzirom na moguće značajne nepovoljne posledice po celokupnu makroekonomsku stabilnost u Srbiji, kao i posledice po program sa Fondom", rekao je Lisovolik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track