ŽIVOT U BELGRADE WATERFRONT-U: Idealan balans poslovnog života i slobodnog vremena, već od 2.850 EUR po kvadratu
Foto: Promo, Predrag Vučković

Tržište nekretnina u 2021: Saveti stručnjaka za pametnu kupovinu

ŽIVOT U BELGRADE WATERFRONT-U: Idealan balans poslovnog života i slobodnog vremena, već od 2.850 EUR po kvadratu

InfoBiz -

Iako su prognoze bile da će se usled pandemije smanjiti potražnja za nekretninama, što bi uzrokovalo pad cene kvadrata, istina je da se tržište nekretnina nije znatno poremetilo. Naprotiv, nastavilo je da ide uzlaznom putanjom kojom je išlo i pre pandemije, a taj trend se nastavlja. To pokazuju i podaci Republičkog geodetskog zavoda (RGZ). U poslednjem kvartalu 2020. godine javni beležnici su overili 9.6% kupoprodajnih ugovora više nego u istom periodu 2019. godine, te se dolazi do zaključka da je kupovina nekretnina i dalje najsigurniji način ulaganja.

Nataša Jakovljević, agent za nekretnine iz agencije Atrium Property Services, kaže da je i pored svih izazova koje je prethodna godina donela potražnja za kupovinom nekretnina i dalje velika, a zahtevi kupaca su nepromenjeni. Dodaje da je lokacija nekretnine i dalje u fokusu, a nakon toga dolaze kvalitet gradnje, spratnost i dobro uređena infrastruktura. Kako kaže, kupcima je važno da su im u blizini škola, obdanište, supermarketi, tržni centri, kao i da su im dostupni dodatni sadržaji, poput kafića, restorana ili teretana.

Beograd na vodi
foto: Promo

Jako bitna stavka pri kupovini stana u centru grada je dostupnost parking mesta, te su popularnije i traženije zgrade sa podzemnom garažom. Kupci koji stan kupuju da bi u njemu živeli zahtevaju da, i pored urbanog načina života, u svom stambenom prostoru imaju mir, da se osećaju sigurno i da su, koliko je moguće, izolovani od gradske buke. S druge strane, kod odabira stana kao investicije, najbitnija stvar je brzo i lako izdavanje nekretnine, odnosno prihod koji on treba da donese, što znači da je u tom slučaju presudna lokacija, kao i infrastruktura. Prema našim podacima, najbrže i po najvišoj ceni izdaju se stanovi u Belgrade Waterfront-u, jer ovaj kvart obuhvata sve navedeno“, ističe Nataša Jakovljević.

Prema njenim rečima, današnjim kupcima nekretnina izuzetno je važan balans poslovnog života i slobodnog vremena, te da im planski osmišljena naselja omogućavaju da bolje organizuju svoje vreme.

Danas su ljudi sve više rastrgnuti između poslovnih i privatnih obaveza, pa je uspostavljanje ravnoteže u životu postalo jedno od najvažnijih pitanja. Prilikom odabira stana, kupcima je jako bitno koliko će vremena potrošiti na dolazak i odlazak sa posla, na obavljanje svakodnevnih porodičnih obaveza i koliko vremena im ostaje da se posvete sebi, porodici, sportu, zabavi i opuštanju. Uzmimo za primer Belgrade Waterfront: ovaj deo grada je saobraćajno povezan sa svim ključnim tačkama prestonice, čime značajno štedi vreme zaposlenim ljudima. Uz to, stanarima su ovde na dohvat ruke svi neophodni sadržaji, kao što su dečija igrališta, veliki park, obdanište u zgradi ili u neposrednoj blizini, brojni restorani, najveći tržni centar u regionu Galerija Belgrade, supermarketi, šetalište pored reke kojim se za 10 minuta hoda stiže do starog jezgra grada, što automatski znači bolji balans između poslovnog i privatnog života“, zaključuje Nataša Jakovljević.

Osvrćući se na podatke o cenama stanova u Belgrade Waterfront-u, Nataša Jakovljević kaže da je tačan podatak da je stan sa najskupljom cenom po kvadratu u Srbiji prodat baš u okviru ovog projekta, ali ističe da se radi o brendiranom St. Regis stanu u Kuli Beograd, najvišoj i najluksuznijoj zgradi u ovom delu Evrope.

Beograd na vodi
foto: Promo

S druge strane, ona navodi da se u Belgrade Waterfront-u, mogu kupiti stanovi već od 2.850 evra po kvadratu, u šta je uključen i PDV. „Ova cena je vrlo konkurenta drugim kompleksima novogradnje u Beogradu, uz sve prednosti koje nudi život u urbanom gradskom jezgru, na korak od reke i gradskih znamenitosti“.

Na pitanje kako vidi 2021. godinu kada je u pitanju tržište nekretnina, Nataša Jakovljević kaže da veruje da ima razloga za optimizam, jer iako je bila neizvesna, prethodna godina je pokazala stabilnost ove grane u Srbiji. Kada je reč o prodaji, očekuje se da će interesovanje za novogradnju i dalje preovladavati, a stabilizacija stanja će posledično dovesti i do povećanja potražnje za nekretninama za izdavanje.

Ono što iskreno savetujem svojim kupcima je da se opredele za kupovinu stana u Belgrade Waterfront-u kao fantastično ulaganje u budućnost, jer je projekat jedinstven, ne samo u Srbiji, već i na celom Balkanu, sa fantastičnim konceptom i ambijentom koji parira velikim svetskim prestonicama. Kupovinom stana u ovakvom kvartu obezbeđuje se ne samo drugačiji način života, već i siguran prihod, ukoliko je stan kupljen kao investicija i na kraju, to predstavlja kvalitetnu zaostavštinu potomcima, koja će uvek imati visoku vrednost“, zaključuje Nataša Jakovljević iz Atrium Property Services.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track