Ljajić: Paket antikriznih mera u septembru

Vlada Srbije

Ljajić: Paket antikriznih mera u septembru

InfoBiz -
Pvećanje PDV-a će biti samo kranja, nužna mera i ako bude tog povećanja PDV će iznositi 20 odsto, kazao je ministar unutarašnje i spoljne trgovine

BEOGRAD - Ministar unutarašnje i spoljne trgovine Rasim Ljajić izjavio je danas da Vlada Srbije priprema paket antikriznih mera, koje bi trebalo da budu predstavljene u septembru, a, kako je naveo, neke od njih će biti nepopularne i nimalo lake.

"Sigurno je da i na prihodnoj i na rashodnoj strani budžeta moramo da uradimo mnoge stavri, neke od njih su krajnje nepopularne, ali sa ciljem očuvanja makroekonomske stabilnosti, smanjenja deficita i smanjenja javnog duga. To neće biti nimalo lako ", kazao je Ljajić za Radio-televiziju Srbije. Ljajić je precizirao da antikrizne mere priprema Ministarsvo finansija i istakao da neće biti povećanja PDV-a na osnovne životne namirnice.

"Pvećanje PDV-a će biti samo kranja, nužna mera i ako bude tog povećanja PDV će iznositi 20 odsto", kazao je ministar. On je ukazao da se nova Vlada suočava sa brojnim izazovima i nasleđenim problemima. "Imali smo sušnu godinu, sa značajno manjim prinosima kukuruza soje i sucokreta što može uticati na cenu stočne hran, pa time i na cenu mesa. Za utehu je što je rod pšenice bio sasvim solidan", kazao je Ljajić.

Ministar smatra da rod pšenice od oko dva miliona tona u priličnoj meri zadovoljava potebe domaćeg tržišta, a to je bio i jedan od razloga zbog kojeg ministarstvo smatra da nema opravdanja za zahtev Unije pekara Srbije da cena hleba poskupi. On je napomenuo da će uredba o ceni hleba sasvim sigurno ostati na snazi do kraja njenog važenja - 30. septembra. Ljajić samatra da Srbiji treba aranžman i dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i očekuje da će taj dogovor biti postignut. "To je potvrda ispravnosti kursa vlade u makroekonomskoj politici, to utiče na kredibilnost drzave. MMF pruža stručnu pomoć, a na taj način možemo da dođemo do jeftinijh kredita", kazao je ministar. On je napomenuio da se razgovori sa MMF-om ne vode po principu ultimatuma.

"MMF ne može nama da naredi nešto da učinimo, to su razgovori, pregovori, usaglašavanja, kompromisi. Mislim da je veoma važno da imamo dogovor sa MMF-om i očekujem da ćemo ga postići", kazao je Ljajić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track