MISTERIOZNI KUPAC OBIŠAO RADNJE PO SRBIJI UOČI NOVE GODINE: Usluga ispod evro nivoa, prodavci pojma nemaju o svom poslu
Foto: Shutterstock

ne mešaju se u svoj posao, ne znaju ili ih mrzi

MISTERIOZNI KUPAC OBIŠAO RADNJE PO SRBIJI UOČI NOVE GODINE: Usluga ispod evro nivoa, prodavci pojma nemaju o svom poslu

InfoBiz -

Oko 30 odsto svih prodavaca, kako se ističe, uopšte ne poznaje karakteristike proizvoda koje prodaju i teško se snalaze da pronađu informacije o njima

BEOGRAD - Usluga koju u trgovinama dobijaju potrošači u Srbiji je na gotovo duplo nižem nivou nego na Zapadu, pokazuje najnovije istraživanje.

Kvalitet usluge u prodavnicama robe široke potrošnje, koji je praćen metodom "mystery shopping" (tajni kupac sa kupovinom), bio je uoči Nove 2020. godine na nivou 52 odsto, dok je evropski standard 81 procenat, prema saopštenju kompanije o rezultatima istraživanja.

Oko 30 odsto svih prodavaca, kako se ističe, uopšte ne poznaje karakteristike proizvoda koje prodaju i teško se snalaze da pronađu informacije o njima.

Dve trećine njih ne zanimaju potrebe kupaca, već vode računa o nekim drugim poslovima koje obavljaju. Iako trgovci na oko dve trećine elektronskih poruka odgovore na vreme, polovina njih odgovori veoma šturo sa često generičkim porukama koje prebacuju posao na nekog drugog.

"S obzirom na to da većinu prodavnica u ovom sektoru čine strane kompanije, očekivanja da će svoje znanje uložiti u podizanje standarda usluge do sada se nisu ispunila u potpunosti", navodi se u istraživanju.

Ipak, napominje se da je u devet praćenih trgovinskih lanaca zabeležen rast povećanja kvaliteta usluge - sa 47 odsto u trećem kvartalu prošle godine na 52 procenta u poslednjem tromesečju.

Za bolje ocene kvaliteta usluga u trgovinama najzaslužniji je nešto veći nivo zadovoljstva samih zaposlenih, konstatuje u svomk istraživanju "Intelidžens", koji je sproveo i merenje zadovoljstva (sreće) samih prodavaca na radnom mestu.

Istraživanje je pokazalo da su zadovoljstvo zaposlenog i zadovoljstvo potrošača u korelaciji, i da će nivo usluge, kao i promet, porasti ako su zaposlenih zadovoljniji, zaključuje se u istraživanju.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track