Junajtid Pilsen u Železari Smederevo

Mogući partner

Junajtid Pilsen u Železari Smederevo

InfoBiz -
O detaljima dvodnevne posete predstavnika "Junajtid Pilsen-a", koji se pominje kao mogući strateški partner, sindikate bi trebalo da upoznaju predstavnici menadžmenta "Železare Smederevo" na sastanku koji će biti održan sutra

BEOGRAD - Predstavnici kompanije "Junajtid Pilsen" iz Luksemburga posetili su "Železaru Smederevo", obišli postrojenja i upoznali se sa situacijom u fabrici, potvrdio je danas predsednik Nezavisnog sindikata u toj čeličani Mileta Gujaničić i izrazio očekivanje da će 1. septembra čeličana početi da radi.

O detaljima dvodnevne posete predstavnika "Junajtid Pilsen-a", koji se pominje kao mogući strateški partner, sindikate bi trebalo da upoznaju predstavnici menadžmenta "Železare Smederevo" na sastanku koji će biti održan sutra, rekao je Gujaničić.

Prema njegovim rečima, poseta "Junajtid Pilsen-a" pozitivan je signal i unosi dozu izvesnosti u pogledu budućnosti i rada "Železare Smederevo".

"Cilj je da 5.200 zaposlenih u "Železari Smederevo" zadrži posao", kazao je Gujaničić i izrazio očekivanje da će 1. septembra čeličana početi da radi.

U "Železari Smederevo" 7. jula do 1. septembra obustavljena je proizvodnja stavljanjem druge visoke peći "na tihi hod" jer nije bilo novca za kupovinu sirovina koje su skuplje nego gotov proizvod. Radnici su raspoređeni na plaćena odsustva i godišnje odmore, a određeni broj ostao na poslovima održavanja i remonta.

Gujaničić je rekao da je oko 2.500 zaposlenih u julu na godišnjim odmorima ili plaćenim odstustvima.

"Železara Smederevo" je krajem januara prešla u ruke države, pošto ju je Vlada Srbije otkupila za jedan dolar od američke kompanije Ju-Es stil, koja se povukla, jer je poslovala sa gubicima.

Vlada Srbije 18. aprila raspisala je tender za izbor strateškog partnera za "Železaru Smederevo" u kojem je krajnji rok za dostavljanje obavezujućih ponuda bio 4. maj. Taj rok je, kako je saopšteno, na zahtev potencijalnih kupaca produžen do 10. juna, koji je takođe prolongiran do 10. septembra.

Vlada Srbije ranije je saopštila da su prijavu za učešće u transakciji za izbor strateškog partnera za "Železaru Smederevo" podnele tri kompanije: "Junajtid Pilsen" iz Luksemburga, "Donjeckstil grupa" iz

Ukrajine i "Jural majning end metalurdžikal kompani" iz Ruske Federacije.

Prema zvanicnim podacima sa internet sajta, "Junajtid Pilsen" posluje u okviru kompanije "Junajtid grup", koja u svom sastavu ima celicanu "Pilsen stil" iz Češke Republike i kompaniju "Bumaš" iz Ruske Federacije za proizvodnju u metalurgiji.

"Pilsen stil" je jedna od najvećih metalurško-inžinjerskih kompanija u istočnoj Evropi, a izrađuje specijalne proizvode od čelika koji se koriste u brodogradnji, energetici, automobilskoj industriji i drugim sektorima.Kompanija je nastala spajanjem dveju fabrika koja su ranije poslovala u sklopu proizvodaca vozila "Škoda".

"Donjeckstil grupa" u svom sastavu ima rudnik uglja visoke kaloricne vrednosti, dve fabrike za proizvodnju koksa i dve železare. Kompanija je jedan od najvecih proizvodaca koksa u Evropi, a proizvodi i razne vrste celika niskog i visokog kvaliteta.

"Ural majning end metalurdžikal kompani" jedna je od najvecih kompanija u Ruskoj Federaciji. Na osnovu javnih informacija koje se mogu naci na njihovom internet sajtu, "Ural" u svom sastavu ima više od 50 kompanija koja posluju u Rusiji, i godišnji prihod od nekoliko milijardi americkih dolara.

"Ju-Es stil" je 2003. godine kupio smederevsku železaru, tadašnji "Sartid" u stečaju. Smederevska železara imala je učešće od pet posto u ukupnoj proizvodnji Srbije i oko 14 odsto učešća u izvozu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track