Čadež: Stižu nove italijanske investicije
Foto: Zorana Jevtić

šire poslovanje u srbiji

Čadež: Stižu nove italijanske investicije

InfoBiz -

BEOGRAD - Italijanska kompanija iz regije Friuli Venecija Đulija želi da u Srbiji investira u zaštitu životne sredine i otvori prvu fabriku za preradu otpadnih ulja, rekao je danas predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

On je, kako se navodi u saopštenju PKS, posle Poslovnog foruma u Trstu rekao da firma INN Fleks koja, već posluje u Šapcu, namerava da proširi poslovanje u Srbiji, a više italijanskih privrednika tražilo je partnera među srpskim kompanijama.

Forum u Trstu okupio je oko stotinu italijanskih kompanija, banaka i drugih finansijskih institucija te pokrajine, kojima su predstavljeni uslovi poslovanja na srpskom tržištu, mogućnosti za investiranje i zajedničke poslove sa našim preduzećima, kao i izvozni potencijal privrede Srbije.

Otvarajući skup, nakon emitovanja kratkog promotivnog filma "Srbija luka dobrih investicija", Čadež je predočio italijanskim kompanijama da je Srbija poslednjih godina izgradila podsticajan ambijent za uspešno poslovanje.

"Zahvaljujući finansijskoj konsolidaciji i strukturnim reformama, Srbija pred investitore izlazi makroekonomski ojačana, stabilna, sa odgovornom ekonomskom politikom i jasnim propisima, povećanom predvidivošću poslovanja, smanjenim rizicima i poboljšanim međunarodnim kreditnim rejtingom", rekao je Čadež.

U našoj ponudi za investitore su, kako je rekao, i paket finansijskih podsticaja, od državnih subvencija, preko poreskih do carinskih olakšica, ali i sporazumi o slobodnoj trgovini koji proizvođačima u Srbiji omogućavaju konkurentniji izlaz u region i svet – na tržišta sa više od milijardu potrošača.

Dodao je da uz to kompanije koje žele da investiraju ili prošire svoje poslovanje u Srbiji "uživaju maksimalnu podršku i srpske vlade i nadležnih državnih institucija i Privredne komore Srbije, tokom donošenja odluke o ulaganju, pripreme i realizacije investicije".

Sve to je, prema njegovim rečima, doprinelo da se Srbija nadje među top 15 zemalja Evrope po broju stranih direktnih investicija i na prvom mestu u svetu po vrednosti stranih ulaganja u odnosu na veličinu ekonomija.

"Za nepunu deceniju Srbija je privukla 30 milijardi evra stranih direktnih investicija, a samo u poslednje tri godine - sedam milijardi evra, od čega 2,6 milijardi evra u prošloj godini", rekao je Čadež.

Dodao je da se u Srbiji proizvodi svaki drugi vetrogenerator u Evropi.

Proizvod srpske pameti su, kako je istakao, i softverska rešenja, poput onih za e-benking preko Vajbera ili rezervaciju karata Rajan Era. Čadež je podsetio da je predstavništvo PKS za celu Italiju upravo u Trstu, u gradu u kojem je osnovana i zajednička regionalna privredna komora šest ekonomija Zapadnog Balkana.

Predsednik PKS je najavio da će posle današnjeg, prvog foruma u Trstu, prezentacije investicionih i izvoznih potencijala pod nazivom "Nove ekonomske prilike za kompanije italijanskih regiona" biti održane i u drugim italijanskim pokrajinama i da će na njima učestvovati i čelni ljudi srpskih kompanija. Forum u Trstu su organizovale PKS i komora regije Friuli Venecija Đulija.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja