NAJMLAĐI OBUĆAR U SRBIJI: Miloš učio za elektrotehničara računara, a sad popravlja obuću!
Foto: Tihomir Ilić

USPEŠAN U ZANATU

NAJMLAĐI OBUĆAR U SRBIJI: Miloš učio za elektrotehničara računara, a sad popravlja obuću!

InfoBiz -

Miloš Ignjatović možda je najmlađi obućar u Srbiji, ponosan je što je sam svoj gazda i što, za razliku od većine vršnjaka, može da radi i sasvim lepo zarađuje

Mada je u srednjoj školi stekao diplomu elektrotehničara računara, Miloš Ignjatović nije otišao na fakultet, niti se posvetio kompjuterima, nego se dohvatio čekića, šila i kalupa, pa popravlja obuću sugrađanima.

U njegovoj porodici niko se nije bavio ovim poslom, a on je u obućarstvo stigao tako što je uporedo sa srednjom školom išao na zanat koji mu je baš išao od ruke. Najmlađi je samostalni obućar u lozničkom kraju, možda i u Srbiji, a radi svakog dana sem nedelje i stekao je dosta mušterija.

Ne kaje se

- Poslušao sam savet roditelja da bez obzira na to hoću li nastaviti školovanje i steći fakultetsku diplomu savladam neki zanat, jer nijedan zanatlija nije ostao gladan. Zavoleo sam i vrlo brzo savladao ovaj posao, pa da sam odlučio da otvorim obućarsku radnju. Porodični prijatelj, obućar Jeremić, koji me je naučio zanatu, pozajmio mi je jednu mašinu i već duže od godinu i po dana radim sam. Veoma sam zadovoljan i uopšte se ne kajem što sam postao obućar - kaže Miloš.

Nikada nije besposlen, posao nije težak, a popravke su raznovrsne. Sređuje odvaljene ili odlepljene đonove, polomljene štikle, a ljudi u besparici radije popravljaju staru nego što kupuju novu obuću, pa donose sve, od patika do zimskih čizama.

Otvoriće fabriku

- Prvi put se većina iznenadi što je obućar tako mlad, bude i i nepoverljivih, pitaju kako li ću to sve uraditi, ali mi je to izazov da posao uradim što bolje. Potvrda da sam dobro radio je kada dođu ponovo. Želim da napredujem, pa kad imam vremena, surfujem po internetu i tražim nove načine i metode kako se neke stvari mogu brže, jednostavnije i kvalitetnije uraditi. Cilj mi je da jednoga dana ovladam i tehnikom pravljenja cipela i onda nabavim odgovarajuće mašine. Znam da zanati odumiru, ali verujem da u ovom poslu ima perspektive, uz uvođenje nekih inovacija, i tome težim - kaže mladi obućar.

Bez obzira na to čime se neko bavio, ako želi da ima uspeha u poslu, mora se tome ozbiljno posvetiti i mnogo raditi, kaže Miloš, koji se trudi da usluga bude efikasna, a cene pristupačne mušterijama. Voli što je sam svoj gazda i što, za razliku od većine vršnjaka, može da radi i sasvim lepo zarađuje.

Kurir / TIHOMIR ILIĆ

Foto: Tihomir Ilić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO: DA LI CELOJ BOLNICI PRETI NEKONTROLISANA ZARAZA MALIM BOGINJAMA???

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja