Sindikati traže garancije da će Železara raditi

Smederevo

Sindikati traže garancije da će Železara raditi

InfoBiz -
Predstavnici Industrijskog sindikata Srbije, Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, Samostalnih sindikata metalaca Srbije istakli da su spremni za svaki vid sindikalne borbe ukoliko se obustavi proizvodnja u Železari

SMEDEREVO - Predstavnici reprezentativnih sindikata metalaca Srbije saopštili su da će se u ponedeljak, 2. jula sastati sa menadžmentom Železare Smederevo i predstavnicima Vlade Srbije i da očekuju da će dobiti garancije da druga visoka peć neće biti ugašena.

Predstavnici Industrijskog sindikata Srbije, Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, Samostalnih sindikata metalaca Srbije rekli su da su spremni za svaki vid sindikalne borbe i to već sledeće nedelje, ukoliko se obustavi proizvodnja u Železari.

Kako su naveli, očekuju da će u ponedeljak dobiti i pismene garancije da će Železara nastaviti da radi i da "nema opuštanja dok se ne doneseu konkretne mere".

Predstavnici sindikata navode da žele punu uposlenost i da su spemni da rade, samo ukoliko im se obezbede poslovi.

Sindikati Železare izneli su podatke da u toj kompaniji radi oko 5.000 radnika i da su poslovi ugovoreni za jul i avgust, kao i da su plate redovne i kreću se između 35.000 i 40.000 dinara.

Ministar ekonomije Srbije Nebojša Ćirić izjavio je juče da Vlada traži način da Železara Smederevo ne obustavi proizvodnju, a postoji mogućnost da se druga visoka peć u toj čeličani privremeno stavi u režim "tihog hoda".

On je rekao da je Železara u teškoj situaciji zbog stanja na svetskom tržištu čelika, ali Vlada i uprava preduzeća pokušavaju da obezbede poslove koji će sačuvati radna mesta 5.500 radnika.

Ćirić je procenio da bi i u slučaju gašenja i druge vesoke peći u Železari prekid proizvodnje bio privremen, najduže do septembra.

Tender za izbor strateškog partnera za Železaru Smederevo raspisan je 18. aprila, a krajnji rok za dostavljanje obavezujućih ponuda bio 4. maj. Taj rok je dva puta produžen, prvo do 10. juna, a zatim do 10. septembra.

Tendersku dokumentaciju otkupile su tri zainteresovane kompanije - Donjeck stil grup iz Ukrajine, Ural manjingend metalurdžikal kompani iz Rusije i Junajtid plzen iz Luksemburga.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track