Ćirić: Železara neće biti zatvorena

Ćirić: Železara neće biti zatvorena

InfoBiz -
Za sada druga visoka peć neće prestati da radi, ali postoji mogućnost da se to možda dogodi u narednom periodu zbog veoma teške situacije u železari koja posluje sa gubitkom, rekao ministar ekonomije

BEOGRAD - Železara Smederevo neće biti zatvorena, niti će druga visoka peć biti stavljena na takozvani "tihi hod", izjavio je danas ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić posle sastanka članova vlade sa predstavnicima sindikata.

Ćirić je, kao apsolutno netačne, odbacio spekulacije pojedinih medija da će železara prestati da radi i da će biti otpušteno 5.500 radnika.

Ističući da, za sada, druga visoka peć neće prestati da radi, on je u Ministarstvu ekonomije rekao novinarima da, ipak, postoji mogućnost da se to možda dogodi u narednom periodu zbog veoma teške situacije u železari koja posluje sa gubitkom, što je izazvano stanjem na svetskom tržištu čelika.

Sutra će biti nastavljeni razgovori sa rukovodstvom železare "oko jednog velikog potencijalnog posla koji bi trebalo u narednih desetak dana da bude zaključen", najavio je Ćirić.

Ministar je naveo da, ukoliko bi se čak i dogodilo da bude druga visoka peć bude stavljena na "tihi hod", da postoji mogućnost da se nastavi sa smenjenom proizvodnjom.

On je kazao da je dogovoreno i da se predstavnici vlade i sindikata kontinuirano sastaju i dogovaraju, jer je železara strateški važna za Srbiju.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i koordinator za železaru Dušan Nikezić je rekao da će tehnička vlada pokušati da nađe rešenje za obezbeđivanje finansijskih sredstava kako bi železara nastavila da radi u naredna dva meseca, kao i da će železara od septembra sigurno nastaviti da radi punim kapacitetom.

"Upravo o tom pitanju ćemo razgovarati sa predstavnicima poslovodstva i pokušati da nađemo način da vlada u tehničkom kapacitetu obezbedi podršku za rad železare", rekao je Nikezić, odgovarajući na pitanje novinara kako će železari biti obezbeđeno nedostajućih između 10 i 15 miliona dolara za rad do septembra.

On je istakao da Železara Smederevo ostaje srce metalskog sektora u Srbiji i predstavlja okosnicu budućeg industrijskog razvoja zemlje.

"Železara će sigurno nastaviti da radi od septembra punim kapacitetom, u ova dva meseca ćemo naći načina da železara nastavi da funkcioniše, ali nema razloga za brigu za zaposlene u železari niti za njene mnogobrojne kooperante. Ona ostaje budućnost srpske privrede i vlada će nastaviti da podržava njen rad", dodao je Nikezić.

On je rekao da će železara u svakom slučaju od septembra imati ili strateškog partnera u skladu sa tenderom koji je u toku ili komercijalnog partnera koji će obezbediti rad železare u punom kapacitetu.

Predstavnici sindikata železare izrazili su zadovoljstvo današnjim razgovorima sa predstavnicima vlade, ministarstava ekonomije i finansija i kabineta premijera. Sledeći takav sastanak bi trebalo da bude održan u sledeći ponedeljak.

Predsednik Nezavisnog sindikata metalaca u železari Mileta Gujaničić je kazao da ne prihvataju nikakvo gašenje niti stavljanje druge visoke peći na "tihi hod" i da današnji sastanak ohrabruje.

"Ovo su neki novi momenti i ove garancije su nam i bile potrebne i upravo smo ih i dobili", istakao je Gujaničić.

On je kazao da je tačno da je naš čelik najskuplji, ali i da je najbolji i da su potpuno netačne informacije da niko neće da ga kupi.

Predsednik sindikata železare Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Dragan Milovanović je kazao da je do sada u istoriji železare bilo dosta prepreka i da trenutno situacija nije alarmantna.

Sindikalci priznaju da su u vreme sankcija gajili pečurke, ali da železara nikada nije potpuno prestala da radi i da to ni sada neće dozvoliti, za šta imaju podršku vlade.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track