Zaustavlja se proizvodnja u Železari Smederevo

Doneta odluka

Zaustavlja se proizvodnja u Železari Smederevo

InfoBiz -
U ovom momentu ne možemo proceniti koliko dugo ćemo ostati na režimu "tihog hoda", odnosno kada ćemo imati dovoljno sirovina da pokrenemo i obezbedimo kontinuirani rad visoke peći, saopštila železara

SMEDEREVO - Rukovodstvo Železare Smederevo donelo je odluku da se rad na drugoj visokoj peći prebaci na režim "tihog hoda" u prvoj nedelji jula, zbog potrebe da se promeni način finansiranja kompanije.

"U ovom momentu ne možemo proceniti koliko dugo ćemo ostati na tom režimu rada, odnosno kada ćemo imati dovoljno sirovina da pokrenemo i obezbedimo kontinuirani rad visoke peći", saopštila je železara.

U Železari Smederevo navode da očekuju da se to dogodi najkasnije krajem septembra. Do tada bi trebalo da bude poznato da li će imati strateškog partnera ili će, ukoliko tender za strateškog partnera ne bude uspešan, uspostaviti dugoročno komercijalno partnerstvo.

"U svakom slučaju, verujemo da će se steći uslovi da se proizvodnja nastavi najkasnije krajem septembra, sa čime bi se obezbedilo snabdevanje domaćih potrošača proizvodima iz našeg asortimana, veći obim izvoza i socijalna sigurnost zaposlenih", navedeno je u saopštenju.

Metalci za hitan sastanak sa vladom

Reprezentativni sindikati metalskog sektora Srbije zatražili su hitan sastanak sa predstavnicima Vlade Srbije u cilju pronalaženja rešenja za "Železaru Smederevo" i obezbeđenje novca za nabavku sirovina koje su neophodne za nastavak rada te čeličane.

Predsednik Samostalnih sindikata metalaca Srbije Zoran Vujović je rekao da su sindikati jedinstveni i da neće dozvoliti obustavu proizvodnje u smederevskoj železari, istakavši da će upotrebiti sindikalne oblike borbe da se to spreči. Sindikalci tvrde da smederevska železara ima sve uslove za produžetak rada, jer je već ugovorila isporuke za naredna dva meseca i da sredstva za nabavku sirovina ne prelaze vrednost od deset do 15 miliona evra.

On je precizirao da su sindikati zatražili da ih sutra primi koordinator za smedrevsku železaru u vladi i državni sekretar u Ministarstvu finansija Dušan Nikezić, ministar Nebojša Ćirić i ostali nadleženi i vladi za tu čeličanu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track