Moguće je štedeti i ulagati u razvoj

Mihailo Crnobrnja

Moguće je štedeti i ulagati u razvoj

InfoBiz -
Teško je štedeti na isplatama penzija i plata budžetskih korisnika, ali su moguće uštede na subvencijama kojima se "ekonomski bogalji" veštački odžavaju u životu, kao i smanjenjem broja državne administracije na svim novoima, rekao dekan FEFA

BEOGRAD - Nova vlada Srbije moraće da se opredeli da li će joj prioritet biti da štedi, odnosno smanji budžetski deficit i javni dug ili da podstiče razvoj i zapošljavanje, izjavio je danas dekan Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA) Mihailo Crnobrnja.

"Alernative štednja ili portošnja nisu sasvim isključive. Moguće je štedeti i racionalizovati javnu potrošnju, a istovremeno podsticati razvoj i zapošljavanje", rekao je Crnobrnja na promociji publikacije "Finansije top 2011/12" časopisa "Biznis i finansije".

On je istakao da je teško štedeti na isplatama penzija i plata budžetskih korisnika, ali da su moguće uštede na subvencijama kojima se "ekonomski bogalji" veštački odžavaju u životu, kao i smanjenjem broja državne administracije na svim novoima.

"Politikom štednje je nemoguće na kratak rok rešiti probleme velikog javnog duga i visoke stope nezaposlenosti. Ali, pre nego što nova vlada posegne za eventualnim dodatnim zaduživanjima nesto bi mogla da uradi i sa malo ili nimalo novca - da poboljša privredni ambijent i konkurentnost", kazao je Crnobrnja.

Srbija je, kako je dodao, loše ocenjena po konkurensti pre svega zbog prevelike administracije i previše propisa, nedovoljne zaštite konkurencije, korupcije i neefikasnog sudstva.

"Za otlanjanje tih nedostataka potrebna je jaka politička volja, a nema boljeg trenuka za pojačanje političke volje od početka mandata vlade", ocenio je Crnobrnja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track