POSLE VASKRSA HRANA ZAVRŠI U SMEĆU: Bacićemo jaja za 2,2 miliona evra
Foto: Shutterstock

Bahato

POSLE VASKRSA HRANA ZAVRŠI U SMEĆU: Bacićemo jaja za 2,2 miliona evra

InfoBiz -

Svakom od 2,5 miliona domaćinstava u proseku će propasti po osam uskršnjih jaja, pa će i pored toliko siromašnih u zemlji na đubrištu završiti 20 miliona jaja, pokazuju istraživanja

Pravoslavni vernici tradicionalno farbaju jaja za Uskrs, kad svaka porodica našara u proseku po 50 komada, što je više od onoga što mogu da pojedu, pa se procenjuje da će na đubrištu da završi oko 20 miliona komada jaja.Svako od 2,5 miliona pravoslavnih domaćinstava u Srbiji baciće u proseku po pet ofarbanih uskršnjih jaja, što je 12,5 miliona komada. Pored toga, na drugi dan Vaskrsa pravoslavne porodice izlaze na groblje i tamo na grobovima svojih predaka ostave najmanje po tri jajeta, što je dodatnih 7,5 miliona jaja.Tih 20 miliona bačenih jaja, čija je prosečna cena pred praznik bila 14 dinara po komadu, koštala su nas 280 miliona dinara, odnosno nešto više od 2,2 miliona evra, što je sad završilo na đubrištu.NeumerenostOva računica potvrđuje da i najsiromašnije porodice robuju prazničnoj euforiji, pa kupuju više namirnica nego što im je potrebno. Koliko je ova neumerenost porazna, najbolje se vidi po tome što je trošak od 2,2 miliona evra napravljen u zemlji gde 20,3 odsto domaćinstava u 2016. nije moglo sebi da priušti meso i ribu u obroku svakog drugog dana.Neumerenost u kupovini hrane za praznike i druge svečanosti ima za posledicu to da se u Srbiji, prema nekim procenama, godišnje baci oko 250.000 tona hrane.Vladimir Marinković, član ekonomskog kokusa u Skupštini Srbije, ističe da bacanje hrane pokazuje kakav je pristup životu kod stanovništva u Srbiji.Rasipništvo- Neke analize su pokazale da se u Srbiji godišnje baci oko 200 miliona evra hrane. To je nedopustivo ne samo za Srbiju nego i za mnogo bogatije zemlje. Francuska je zbog toga što se bacalo na milijarde evra hrane donela zakone da se višak hrane distribuira onima kojima treba. Svest ljudi u Srbiji o tome bi trebalo da se menja. U mnogim stanovima i kućama usred dana pale svetlo iako je to, uz hranu, najvažniji resurs - ističe Marinković i dodaje da Ministarstvo rada i socijalne politike radi na donošenju zakona o viškovima hrane.

Goran PapovićPokazuju se pred prijateljimaGoran Papović iz Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača smatra da je kupovina nepotrebnih količina hrane posledica loših navika iz prošlosti.- Još uvek su ostale navike da se kupuje više nego što treba, mnogi to rade da bi se pokazali pred prijateljima. Ima i potrošača koji kupuju jednu ili dve šnicle, ali ima i onih koji zakolju prase zbog dve-tri krmenadle. Ima i onih koji kupe celo pečeno prase s jabukom u ustima da bi se pred rođacima i prijateljima pokazali da imaju, a onda pojedu samo jabuku - kaže Papović.

Stručnjaci savetujuNemojte ih odmah bacatiJaja mogu da se koriste nekoliko dana posle kuvanja, pa ih ne treba bacati odmah posle Vaskrsa.- Kuvana jaja su ključni sastojci recepata za mnoga ukusna jela i salate. Zato se u tih nekoliko dana mogu maksimalno iskoristiti, umesto da se odmah bace - pričaju za Kurir stručnjaci za ishranu.

Slavica Tomčić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track