Potrošen novac namenjen za subvencionisane kredite

Rasipnici

Potrošen novac namenjen za subvencionisane kredite

InfoBiz -
Privremeno obustavljeno subvencionisanje kredita za unapređenje energetske efikasnosti i kupovinu stanova jer je novac opredeljen za te namene u republičkom budžetu za 2012. godinu potrošen, saopštilo Ministarstvo životne sredine

BEOGRAD - Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja saopštilo je danas da je privremeno obustavljeno subvencionisanje kredita za unapređenje energetske efikasnosti i kupovinu stanova jer je potrošen novac opredeljen za te namene u republičkom budžetu za 2012. godinu.Najavljeno je da će subvensionisanje tih kredita biti nastavljeno posle formiranja nove vlade, odnosno usvajanja rebalansa budžeta.

"Za subvencionisanje energetsku efikasnost privatnih objekata bilo je obezbeđeno 300 miliona dinara, ali su zbog velikog interesovanja građana i odobrenih kredita za veliki broj objekata, sredstva utrošena i program subvencionisanja tih kredita je privremeno obustavljen", piše u saopštenju Ministarstva.Odobravanje kredita građanima za energetsku efikasnost počelo je krajem maja, a ugovor je potpisan sa 12 banaka. Do sada je odobreno više od 3.000 kredita i to najčešće za spoljnu izolaciju i zamenu spoljne stolarije.Od milijardu dinara odobrenih za unapređenje energetske efikasnosti u objektima javne namene, realizovano je 92 projekta. Najviše tih kredita odobreno je za objekte obrazovnih ustanova, 51 projekat, devet predškolskih ustanova, devet zdravstvenih ustanova, sedam objekata kulture, jedna sportska i jedna ustanova socijalne zaštite.Za projekte u Vojvodini odobreno je 284,9 miliona dinara, u Beogradu 183,3 miliona dinara i 532,7 miliona u ostatku Srbije.Prema izveštaju Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita o sprovođenju Uredbe o merama podrške građevinskoj industriji kroz dugoročno stambeno kreditiranje u 2012. godini, od ukupno 1.146 primljenih zahteva za subvencionisane kredite, odobreno je 1.061, a realizovano 373 kredita."Dodatna sredstva koja će omogućiti nastavak programa unapređenja energetske efikasnosti obezbeđena su preko Fonda za zaštitu životne sredine, a njihovo korišćenje će biti moguće nakon formiranja nove vlade. Dodatna sredstva biće obezbeđena i za program subvencionisanja stambenih kredita", najavilo je Ministarstvo životne sredine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja