BIVŠI POLITIČARI U BIZNISU: Socijalista vodi radio koji je napadao Slobu
Foto: Kurir

Kao ribe u vodi

BIVŠI POLITIČARI U BIZNISU: Socijalista vodi radio koji je napadao Slobu

InfoBiz -

Da li je odlazak političara u privrednike naplata usluga iz vremena u vlasti ili način da nastave ugodno da žive, teško da će bilo ko od njih priznati, ali je jasno da za njih nema zime.

Među biznismenima je najviše bivših ministara koji su bave finansijama, trgovinom, marketingom, savetovanjem... A, kako oni razmišljaju možda najbolje govori izjava Zorana Anđelkovića Bakija, čuvenog člana SPS, posle kupovine "Radio Indeksa", poznatog kao simbol otpora režimu Slobodana Miloševića.

Na pitanje "Njuzvika" da li misli da ima ironije u tome da je baš on kupiš Radio Indeks", on je odgovorio:"Mislim, dabome. Ali, nisam ja zbog toga kupio! Nego, biznis je biznis."

Dragan Đilas

Jedan od predvodnika studentskih protesta 1991-1992, od 2004. član Demokratske stranke, gde je bio i član IO i GO stranke i predsednik od 2012. do 2014. Bio je direktor Narodne kancelarije predsednika republike, zatim ministar bez portfelja za Nacionalni investicioni plan i gradonačelnik Beograda od 2008. do 2013.

U periodu kada je bio na vrhuncu političke moći njegove firme "Multikom" i "Dajrekt medija" "vedrile su i oblačile" na medijskom i marketinškom nebu Srbije, a danas je i dalje direktor i vlasnik "Multikoma".

Aleksandar Vlahović

Diplomirani ekonomista je i pre ulaska u politiku 2001, kada je postao ministar privrede i privatizacije, bio privrednik jer je radio u konsultantskoj kući "Dilojt i Tuš", i to od 1996. Član je DS od marta 2003, a bio je i član Glavnog odbora i Političkog saveta, kao i poslanik.

U "Dilojtu" je 2000. postao partner za zemlje bivše Jugoslavije, kao i za balkanske zemlje. U 2004. je osnovao kompaniju "EKI Investment" gde je i danas suvlasnik. Član je Upravnog odbora Erste banke i Nadzornog odbora "Vijener Štediše" osiguranja, i direktor Ekonomskog instituta od 2011.

Goran Perčević

U politiku je ušao 1987. godine. Bio je osnivač i predsednik Mladih socijalista, član IO GO i potpredsednik i SPS. Posle 2000. povukao se iz politike, a iz SPS je izašao 2006. Maja 2012. godine Privredna komora Beograda proglasila je ovog diplomiranog pravnika za poslovnu ličnost godine.

Zbog sumnje da je izvršio više krivičnih dela u vezi sa Univerzal bankom uhapšen je novembra 2014, u već januaru optužen da je s rukovodstvom ove banke ugovorio odobravanje 34 kredita, vrednih 1,4 milijarde dinara, firmama koje ih nisu vratile. Vlasnik je "Interkomerca", koja se bavi uvozom, izvozom i trgovinom na domaćem tržištu.

Zoran Anđelković Baki

Član Saveza komunista, sekretar Saveza socijalisitičke omladine Srbije, izvršni sekretar CK SK Srbije... Obavljao je funkciju ministra za sport i omladinu, bio je poslanik 17 godina, šef poslaničkog kluba SPS...

Od 2011. je predsednik UO, a onda i Skupštine akcionarskog društva "Železnica Srbije". "Radio S" je u ime SPS osnovao devedesetih, a kupio ga je 5. oktobra za 30.000 maraka. Kasnije je dobio nacionalnu frekvenciju, a nedavno je kupio "Radio Indeks", koji je bio među najvećim kritičarima Slobodana Miloševića, ali i "Pingvin" i "Gradski radio". Zvanični vlasnik "Radija S" je njegova majka.

Mlađan Dinkić

U politiku je ušao 2000. kada je kao nestranačka ličnost postao guverner Narodne banke Srbije. Od 2004. do 2013. bio je u više navrata ministar ekonomije, finansija i privrede, sa kratkom pauzom od godinu dana (2011/2012) kada je bio u opoziciji. Od 2002. bio je funkcioner G17 plus.

Kratko je mirovao, a već avgusta 2014. je osnovao konsultantsku kuću "MD Solušn", sa Dragijanom Radonjić Petrović koju je u vreme ministrovanja postavljao za državnog sekretara. Član je i Upravnog odbora "Zber banke", jedne od najvećih ruskih banaka.

Božidar Đelić

U politiku je ušao 2001. kada je postao ministar finansija. Bio je i potpredsednik Vlade za evropske integracije, kao i ministar za nauku i tehnološki razvoj. Na mesto potpredsednika Vlade podneo je ostavku 9. decembra 2011.

Pre dolaska u Srbiju imovinu je stekao radeći kao konsultant u firmi "Mekenzi", a posedovao je i firmu "Haus of Jurop invest" registrovanu u Holandiji. Posle napuštanja političkih funkcija Đelić se vratio svojoj profesiji i od 2014. godine je izvršni direktor vodeće investicione banke "Lazard" u Parizu.

Dušan Mihajlović

Devedesetih je osnovao stranku Nova demokratija, kao i firmu "Lutra". Iako je bio opozicija 1993. je posle izbora ušao u socijalističku vladu, i u vlasti je bio do 1998. Ministar policije postao je 2001. i bio do 2004. "Lutra" se bavi spoljnom i unutrašnjom trgovinom, marketingom, informacionim tehnologijama, projektovanjem, inženjeringom. I danas je je njen većinski vlasnik.

Marija Rašeta Vukosavljević

Marija Rašeta VukosavljevićBivša ministarka telekomunikacija nestala je sa javne scene 2013. godine, nakon što je pravosnažno oslobađana optužbi za zloupotrebu službenog položaja prilikom rekonstrukcije Terminala-2 i VIP salona na beogradskom aerodromu 2003. i 2004. godine.

Uhlebljenje je našla u komapniji "TeleGroup" Crna Gora gde obavlja direktorsku funkciju.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: Sudije pod pritiskom političara: Maarš bre, bitange!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja