Fiskalni savet kasni sa upozorenjem o krizi
Foto: Beta

Saša Đogović

Fiskalni savet kasni sa upozorenjem o krizi

InfoBiz -
Fiskalni savet je trebalo da izađe sa upozorenjem i vladi i javnosti onog momenta kada smo dobili "žuti karton" od MMF početkom februara, rekao saradnik Instituta za tržišna istraživanja

BEOGRAD - Saradnik Instituta za tržišna istraživanja (IZIT) Saša Đogović ocenio je da je Fiskalni savet Srbije mogao već u februaru da izađe sa upozorenjem o krizi javnog duga i merama za smanjenje deficita i sređivanje ekonomije.

"Fiskalni savet je trebalo da izađe sa upozorenjem i vladi i javnosti onog momenta kada smo dobili "žuti karton" od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), početkom februara", rekao je on.

Đogović je istakao da je potpuno uveren da je Fiskalni savet već tada imao jasne naznake i podatke da se Srbija kreće u pravcu "grčke tragedije" i napomenuo da će za izbegavanje tog scenarija i izazak iz krize biti neophodna pomoć MMF.

"Očigledno postoji određeno politikanstvo i nezameranje, budući da smo tada polako zalazili u predizborni period", rekao je Đogović.

Fiskalni savet je 30. marta ocenio da Srbiji preti kriza javnog duga i istakao da nova vlada hitno mora da sprovede oštre mere za smanjenje deficita, koje predviđaju i zamrzavanje plata u javnom sektoru i penzija i povećane PDV.

Savet je tada objavio paket kratkoročnih i dugoročnih reformskih mera koje podrazumevaju značajno smanjivanje budžetskih troškova, poresku reformu i reformu penzijskog sistema i javnog sektora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track