SBB uložila 11 milijardi dinara u razvoj

SBB uložila 11 milijardi dinara u razvoj

InfoBiz -
Najveći deo investicija je bio u infrastrukturu i dosta je ulagano u najmoderniju tehniku, tako da SBB pruža usluge po najvišim standardima, istakla direktorka Dragica Pilipović-Čef

BEOGRAD - Kompanija SBB (Serbia Broadband - Srpske kablovske mreže) za 10 godina rada u razvoj je uložila oko 11 milijardi dinara, izjavila je direktorka tog distributera medijskih usluga Dragica Pilipović-Čefi.Ona je rekla da je najveći deo investicija bio u infrastrukturu i istakla da je dosta ulagano u najmoderniju tehniku, tako da SBB pruža usluge po najvišim standardima.

"Investirali smo u najnoviju tehnologiju. Imamo optiku razvučenu po celoj zemlji, uz izgrađen i sporedni put ako nešto padne u mreži, a imamo i najbrži internet u Srbiji do 100 megabita u sekundi", rekla je ona i najavila skori početak pružanja usluge fiskne telefonije.

Kako je rekla Pilipović-Čefi, razne usluge SBB u Srbiji koristi oko 750.000 domaćinstava, od kojih neka imaju kablovsku televiziju, neka internet, a neka satelitsku platformu Total TV.

Preko te satelitske platforme SBB je, istakla je, prisutan u svim republikama bivše Jugoslavije."Mi smo već i u Makedoniji, Crnoj Gori, BiH, Sloveniji, i u Hrvatskoj i u Srbiji", rekla je direktorka SBB.Prema njenim rečima, SBB u Sloveniji i BiH ima i sestrinske kompanije za kablovsku distribuciju, a zajednički vlasnik sve tri kompanije je Adrija kejbl čiji je najveći vlasnik veliki investicioni fond Mideuropa partners.

Ukupna kablovska mreža SBB-a u Srbiji je 4.500 kilometara, dodala je ona.Pilipović-Čefi je rekla da je u ovoj godini u Srbiji planirana investicija od oko 23 miliona evra u podizanje kvaliteta usluga i proširenje ponude.

"Investiramo u Srbiji ali sada više ne u mrežu, pošto naša mreža pokriva skoro celu zemlju. Sada više ulažemo u digitalizaciju, HD kvalitet slike, nove proizvode odloženog gledanja ili gledanja televizijskih sadržaja po naruddžbi, kao i internet i fiksnu telefoniju", rekla je ona.Prema rečima Pilipović-Čefi, u ovoj godini je u razvoj sestrinske kompanije Telemah BIH planirana investicija od oko 25 miliona evra, a u Telemah Slovenija oko 15 miliona.

"U BIH će dosta od novca ići u akviziciju malih provajdera. Tamo radimo veliku konsolidaciju tržišta, posto su oni na nivou gde smo mi u Srbiji bili 2005, 2006. godine. I investiramo puno u mrežu, pošto je dosta zastarela", rekla je ona.

Na pitanje da li će i u Srbiji biti kupovine ili pripajanja manjih operatora, Pilipović-Čefi je podsetila da je nedavno vlasnik SBB-a kupio i KDS NS i i da se vode razgovori sa još nekim provajderima, ali da je pitanje da li će biti postignuti dogovori."Da, mi bismo voleli da kupimo još neke provajdere u Srbiji. Kako rastu Telekom IPTV i SBB, manji provajderi ne mogu to da prate i ostaju na marginama. Pitanje je dana ko će i kada da konsoliduje i njih", istakla je ona.

Kompanija SBB je najveći kablovski dustributer i, prema kompanijskim procenama, u Srbiji zauzima oko 46 odsto tržišta.

Nastala je integrisanjem kablovskih distributera u celoj Srbiji tokom 2002. i 2003. godine.Zajednički vlasnik SBB, Telemaha BiH i Telemaha Slovenija je kompanija Adrija kejbl, a, prema rečima Pilipović-Čefi, te tri komanije funkcionišu kao da su jedinstven sistem, a SBB, kao najveći, tim kompanijama daje podršku.

Direktor SBB Dragica Pilipović-Čefi je istakla i da vlasnici ta tri kablovska distributera, među kojima je i Evropska banka za obnovu u razvoj (EBRD), "do sada nisu uzeli ni dinar dividende, već su sve reinvestirali".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track