Pobeda dobrih  ideja
Foto: Promo

Hemofarm publikovao četvrti Izveštaj o održivom razvoju

Pobeda dobrih ideja

InfoBiz -

Na globalnom nivou održivi razvoj je tema od najvišeg, javnog interesa. Rasprava o održivom razvoju planete je pitanje budućnosti, a često se to definise i kao pitanje opstanka.

U Srbiji, ali i regionu, na žalost ovaj pristup još nema adekvatan publicitet. Hemofarm je jedna od dve kompanije u zemlji koja ima najvišu A plus ocenu za izveštavanje o održivom razvoju i koja danas zadovoljava 85 indikatora. Pre nekoliko dana ova kompanija, koja poslovnu filozofiju zasniva na principima odrzivog razvoja, objavila je novi, četvrti po redu izveštaj.

Sam Izveštaj o održivom razvoju Hemofarma rezultat je timskog rada svih sektora kompanije. Za koordinaciju celog procesaa koji na kraju rezultira sveobuhvatnim izvestajem , verifikovanim od nezavisne reviszorske kuce, najzaslužniji su Natalija Popović i Dušan Stojaković, direktorka i menadžer za Održivi razvoj.

- Za nas u Hemofarmu, održivi razvoj je pobeda ideja. Zato nastojimo da budemo primer promena za bolju budućnost, kojoj svi težimo, ocenjuje Natalija Popović.

Dušan Stojaković i Natalija Popović
Dušan Stojaković i Natalija Popović

- Naš zadatak je da zajedno sa kolegama iz svih sektora sagledavamo potencijale za razvoj i nove ideje u oblasti odrzivog razvoja. Naravno sve to u skladu sa zahtevnim međunarodnim standardima, a sam izvestaj da predstavimo na pristupacan i inspirativan nacin. . Istovremeno to je izazovan, ali i lak posao, jer je održivi razvoj postao način razmišljanja u Hemofarmu. On je integralni deo poslovne strategije. Put kojim idemo - put održivog razvoja, nije jednostavan, ali je nesumnjivo najbolji izbor jer znamo da činimo pravu stvar: snabdevamo korisnike kvalitetnim a dostupnim farmaceutskim proizvodima a ujedno, brinemo o okruženju i budućnosti naše dece – priča Natalija Popović.

Ronald Seeliger direktor Hemofarma ponosan na Izveštaj
Ronald Seeliger direktor Hemofarma ponosan na Izveštaj

Održivi razvoj Hemofarma možda je najupečatjivije potvrđen kroz rekordnu proizvodnju od 216,5 miliona pakovanja farmaceutskih proizvoda u 2015. godini, bez povećanja potrošnje vode, gasa i struje.

Natalija Popović posebno ističe činjenicu da Hemofarmove fabrike u Vršcu i Šapcu, prema izveštaju International Finance Corporation, dela Grupe Svetske banke, spadaju u 20% energetski najefikasnijih postrojenja u svojoj kategoriji u svetu.

Natalija Popović u fabričkom krugu u Šapcu
Natalija Popović u fabričkom krugu u Šapcu

Noseći stubovi održivog razvoja su ekonomski, ekološki i socijalni uticaji na okruženje.

- Konkretan primer održivog razvoja jeste investiranje u edukaciju zaposlenih, koji su inicirali i realizovali projekat upotrebe recikliranog kartona za sekundarna pakovanja. To je pokazatelj da je održivi razvoj postao rutina i stil rada mojih koleginica i kolega. Samo upotrebom recikliranog kartona, što je tek jednan od primera, ostvarili smo uštede u korišćenju električne energije i vode, uz ekonomske uštede sačuvali smo količinu drveća koja je ekvivalentna broju od 18.700 stabala na godišnjem nivou!

Laboratorija u Pogonu za prečišćavanje otpadnih voda u Šapcu
Laboratorija u Pogonu za prečišćavanje otpadnih voda u Šapcu

Put održivog razvoja, iako inicijalno velika investicija, dugoročno predstavlja benefit.

- Posebno bih naglasila da smo prošle sedmice, u Šapcu, predstavili novi prečištač otpadnih voda u koji je investirano oko 1,2 miliona evra. Kroz ovaj projekat, omogućili smo još bezbednije upravljanje vodom, čime smo dali veliki doprinos unapređenu lokalne ekologije,. - istakla je Natalija Popović.

Pogon za prečišćavanje otpadnih voda u Šapcu
Pogon za prečišćavanje otpadnih voda u Šapcu

Zalažući se za transparentnost i unapređenje partnerstva, Hemofarm je inicirao i dijalog sa svojim ključnim saradnicima, dobavljačima, medijima, stručnjacima, zdravstvenim institucijama, pozivajući ih da ocene poslovanje ove kompanije. Sva ova mišljenja, saveti pa i eventualne primedbe postaju smernice u budućem planiranju i upravljanju održivim razvojem ovog regionalnog farmaceutskog lidera.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja