Šefica MMF prima 438.000 evra, bez poreza

Plaćene joj i zabave

Šefica MMF prima 438.000 evra, bez poreza

InfoBiz -
Lagardova ima pravo na pokrivanje troškova zabave, kao i puta i hotelskog smeštaja za sebe i partnera za vreme održavanja sastanaka MMF-a u Vašingtonu, gde se nalazi sedište te institucije. A ima i takođe ima pravo na povišicu u julu svake godine

PARIZ - Kristin Lagard, izvršni direktor MMF-a, prima platu 438.000 evra i ne plaća porez, a kritikuje Grke.

Ona je kritikovala Grke što ne plaćaju porez i izazvala veliku buru na društvenim mrežama.Ispostavilo da ta pedesetšestogodišnja razvedena Francuskinja dobija osnovnu platu 373.877 evra, za koju u njenom ugovoru sa MMF-om stoji da "neće biti oporezovana", a uplaćuje joj se i neoporezovanih 66.900 evra godišnje, u svrhu da se "čelnici MMF-a omogući da održava životni stil koji odgovara poziciji izvršne direktorke i potrebama Fonda za reprezentacijom".

Pored toga, Lagardova ima pravo na pokrivanje troškova "zabave", kao i puta i hotelskog smeštaja za sebe i partnera za vreme održavanja sastanaka MMF-a u Vašingtonu, gde se nalazi sedište te institucije.

A ima i takođe ima pravo na povišicu u julu svake godine, prenosi Dejli mejl.

"Lagardova plaća sve poreze koje je obavezna da plaća, uključujući lokalne poreze i one na imovinu u SAD i Francuskoj. Plate u MMF-u, kao i u većini međunarodnih organizacija, oslobođene su poreza kako bi se obezbedila jednaka plata za jednaki rad, bez obzira na nacionalnost", objašnjeno je iz MMF-a.

Bura je počela izjavom koju je dala Gardijanu u kojoj kritikuje Grke koji redovno pokušavaju da izbegnu plaćanje poreza, odnosno svim tim Grcima koji pokušavaju da izbegnu plaćanje poreza", rekla je šefica MMF-a i dodala da bi Grci mogli sami sebi da pomognu "time što bi svi plaćali svoje poreze".

Ta izjava je naljutila mnoge Grke, a na njenom profilu na društvenoj mreži Facebook ostavljeno je čak 10.000 poruka, od kojih su mnoge bile prostačke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track