BLOKADA ZBOG KUGE: Srpske svinje ne mogu u Rusiju
Foto: Shutterstock

Transport svežeg mesa

BLOKADA ZBOG KUGE: Srpske svinje ne mogu u Rusiju

InfoBiz -

Baćuškama ove godine desetkovan jer je zabranjen prevoz mesa životinja vakcinisanih protiv bolesti kuge preko teritorije EU

Nesmetan izvoz živih svinja i svežeg mesa u Rusiju nije moguć pre 2020. jer Evropska unija preko svoje teritorije zabranjuje transport životinja vakcinisanih od svinjske kuge, tvrdi Branislav Gulan, član Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti.Od prestanka vakcinacije svinja protiv kuge, kako Gulan objašnjava, treba da prođu tri godine da bismo ponovo dobili dozvolu EU za izvoz sveže svinjetine, a kako je Uprava za veterinu najavila da će vakcinacija biti završena u januaru 2017, izvoz će biti moguć tek posle 2020.Šarena laža- Sve najave izvoza svežeg svinjskog mesa u Rusiju su šarena laža. Izvoza nema jer je nemoguće svinjsko meso transportovati preko teritorije EU, a transport avionom se ne isplati. Preostaje jedino da se meso transportuje brodom, prvo do Luke Bar, a zatim brodom u Rusiju, za šta je potrebno 47 dana. To tako treba da traje sve do 2020. godine, a Srbija će moći da uđe u EU tek kad posle prestanka vakcinacije prođe šest godina - kaže Gulan za Kurir.

Brod se ne isplatiKoliko je blokada izvoza sveže svinjetine u Rusiju kopnenim putem pogubna za Srbiju potvrđuju i podaci Republičkog zavoda za statistiku, koji pokazuju da je izvoz svinjetine ove godine manji za 20 miliona evra. Dok je Srbija u 2015. godini u Rusiju izvezla 10.670 tona sveže i zamrznute svinjetine u vrednosti od 21,9 miliona evra, za sedam meseci ove godine u tu zemlju isporučeno je svega 1.311 tona, vrednih 1,9 miliona evra.Rajko Latinović, predsednik Odbora za poljoprivredu u PKS i direktor mesne industrije „Imes“, ističe da rokovi o zabrani izvoza sveže svinjetine u EU i preko njene teritorije nisu toliko veliki problem koliko činjenica da Srbija nema mesa za izvoz.- Kad smo morali, mi smo zamrznuto meso izvozili morem preko Crne Gore, koje je u Rusiju stizalo za 45 dana, ali to je neisplativo - kaže Latinović.

ČINJENICESmanjena proizvodnja3,2 miliona svinja ima u Srbiji330.000 živih svinja uvezla je Srbija u 2015.270.000 tona je godišnja proizvodnja svinjskog mesa u Srbiji.19 kg svinjetine pojede godišnje svaki stanovnik Srbije.180 dinara košta kilogram svinja žive mere.

Ministarstvo poljoprivredePRERAĐEVINE MOGU U IZVOZU Ministarstvu poljoprivrede potvrđuju da je u EU zabranjen izvoz svežeg svinjskog mesa, ali ističu da je dozvoljen izvoz mesnih prerađevina, barenih i kuvanih kobasica i slanine.- Ne postoje prepreke za transport tih mesnih prerađevina preko teritorije EU. Pitanje plasmana proizvoda isključivo je odluka proizvođača, a uloga Ministarstva poljoprivrede je da otvara nova tržišta za naše proizvođače, ali i da uklanja druge administrativne barijere - kažu u Ministarstvu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track