Dinar će nastaviti da slabi
Foto: Beta

Saša Đogović

Dinar će nastaviti da slabi

InfoBiz -
Sada niko ne može precizno da kaže gde će i kako dinar završiti osim da će se slabljenje nastaviti tokom većeg dela ove godine, kazao je ekonomista Saša Đogović

BEOGRAD - Ekonomista Saša Đogović izjavio je da slabljenje dinara ne može da se zaustavi jer domaća valuta predstavlja ogledalo slabe i nekonkurentne srpske privrede.

"Sada niko ne može precizno da kaže gde će i kako dinar završiti osim da će se slabljenje nastaviti tokom većeg dela ove godine", kazao je Đogović.

On je istakao da privreda Srbije ima izuzetno slabe i loše izvozne performanse zbog čega je logično da ni dinar ne može da ima "jake mišiće".

Dinar je danas oslabio prema evru za 0,6 odsto i zvanični srednji kurs iznosi 115,4638 dinara za jedan evro, što je najniža vrednost domaće valute prema evropskoj.

Đogović, koji je i saradnik u Institutu za tržišna istraživanja, kazao je da je dinar i dalje precenjena valuta.

"Živeli smo u bajci "Carevo novo odelo" u kojoj su svi pričali da car odnosno dinar ima fantastično novo odelo i fantastičnu moć, a u stvari kada zagrebemo ispod kvazi odela dolazimo do ogoljene realnosti u kojoj rastu deficiti na svim nivoima - budžetski, trgovinski i platno-bilansni uz glopirajuće zaduživanje", naglasio je on.

Đogović je dodao da je "žutim kartonom" od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), odnosno zamrzavanjem aranžmana krajem januara ove godine izbačen i poslednji kamičak garanta makroekonomske stabilnosti u Srbiji.

MMF je time ukazao na neefikasnot ekonomske politike vlade, kazao je Đogović, što je za posledicu, kako je ocenio, imalo postepeni otklon investitora od srpskog tržišta i sve veći odliva kapitala iz Srbije, čim je došlo i do "proklizavanja" i deprecijacije dinara.

Taj trend će se će se nastaviti dok se ne sklopi novi aranžman sa MMF, kazao je on, ali je istakao da će novi aranžman zahtevati znatno bolnije i rigoroznije mere i suštinske transformacije javnog sektora na svim nivoima i bez odlaganja.

Đogović je rekao i da se devizne rezerve troše brzo u odbranu neodbraninjivog, jer devizni kurs nema realnu osnovu na kojoj bi počivao.

"Do sada je oko 900 miliona evra prodato i taj trend će se nastaviti. Moguće je da će u određenom trenutku doći do zaoštravanja monetarne politike i povećanja referentne kamatne stope, ali to ne znači da može doći do zaustavljanja trenda deprecijacije", ocenio je Đogović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track