Štednja u "grčkim" bankama sigurna

Bez brige

Štednja u "grčkim" bankama sigurna

InfoBiz -
Sekretar Udruženja banaka Srbije (UBS) Veroljub Dugalić kaže da su te banke pouzdane, sigurne i likvidne

BEOGRAD - Narodna banka Srbije (NBS) je poručila da nema razloga da građani podižu štedne uloge iz banaka u Srbiji koje su u većinskom grčkom vlasništvu.

Četiri tzv. grčke banke u Srbiji, likvidne su i solventne, a podizanje uloga nije ni primećeno ovog meseca, odnosno visina štednje je potpuno ista kao i na početku maja, preneo je RTS.

Sekretar Udruženja banaka Srbije (UBS) Veroljub Dugalić, je takođe podsetio da su grčke banke u Srbiji potpuno samostalne u svom radu, imaju svoj kapital, status pravnog lica, kao i da su osnovane po ovdašnjim zakonima.

"Grčke banke", kazao je Dugalić u izjavi za RTS, su potpuno pouzdane, sigurne, likvidne, kao što su su i depoziti građana potpuno sigurni. "Dakle nema razloga da se podižu ti depoziti, a banke su potpuno sigurne i likvidne", istakao je Dugalić.

U Srbiji posluju Alfa banka, Euro banka EFG, Pireus banka i Vojvođanska banka (Nacionalna banka Grčke), sa učešćem na tržištu od 16 odsto. "Pireus banka" je saopštila da je postala jedna od najbolje kapitalizovanih banaka čiji racio adekvatnosti sada iznosi 30 odsto, odnosno 2,5 puta više od propisanog minimuma, navedeno je u saopštenju.

Banke u Srbiji koje su u većinskom grčkom vlasništvu imaju licencu NBS i mogu da izmiruju sve svoje obaveze prema svim poveriocima, uključujući i građane.

U Srbiji zakonom je predviđeno da su svi štedni ulozi do 50.000 evra osigurani.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track