ČADEŽ: Postoji veliki potencijal za saradnju sa Kinom
Foto: Fonet

Otvara se veliki prostor

ČADEŽ: Postoji veliki potencijal za saradnju sa Kinom

InfoBiz -

BEOGRAD - Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je danas da je spoljnotrgovinska razmena Srbije i Kine, iako je u prvim mesecima ove godine izvoz u Kinu porastao za petinu u odnosu na isti period 2015, trenutno na nivou koji za našu zemlju otvara veliki prostor.

Na konstataciju da je Kina zemlja koja je 200 puta veća od Srbije pa i trgovinska razmena ne može biti ravnopravna iako je izvoz veći za petinu, Čadež je za RTS rekao da su najvažniji potencijali.Navodeći primer razvoja saradnje, on je pomenuo da je potpisan sporazum o proizvodnom industrijskom parku u koji bi Kinezi investirali u Smederevu.

"Kineske kompanije bi tu sarađivale sa našim kompanijama. Postoji lista naših potencijalnih partnera, koji dobro posluju i onda mogu zajednički da rade i da izvoze na treća tržišta", objasnio je prvi čovek PKS.

On je rekao da prostora za saradnju posebno ima u oblasti mašinstva i obrade metala, proizvodnje alata - svemu što zahteva nove tehnologije.

Prema njegovim rečima, važna oblast su i informaciono komunikacione tehnologije, a u tom smislu je naglasio da je Srbija sama uspela da imamo rast izvoza takvih usluga i rešenja od skoro 60 odsto.

"Ljudi moraju da shvate da je to jedna velika oblast koja bi mogla da bude lokomotiva našeg izvoza u budućnosti", rekao je on i poručio da su prioriteti i da se dovedu novi investitori u proizvodne procese.Čadež je, takođe, dodao da je Kina zainteresovana i za saradnju u oblasti poljoprivrede, narocito za organsku proizvodnju, dodajući da se o tome razgovaralo tokom posete predsednika Kine Si Djinpinga.

On je naveo da, primera radi, Budimka ima kapacitet, pa bi Kina bi imala koristi ako tu investira."Moramo imati strateški pristuo tome da je azijsko tržište jedino gde se procenjuje veća potrošnja mesa, mleka i vina. Zato moramo što pre da ubrzamo proces uskladivanja sertifikata“, rekao je dodajući da je kompanija koja je se zanima za Budimku, zainteresovana da aktiviria 5.000 kooperanata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja