Biznis-lideri Evrope uz Srbiju!
Foto: Damir Dervišagić

Nemačko-srpska privredna komora svečano osnovana u Beogradu

Biznis-lideri Evrope uz Srbiju!

InfoBiz -

Prva bilateralna komora osnovana je prema novom Zakonu o privrednim komorama u našoj zemlji, a na osnovu sporazuma vlada dve države

BEOGRAD - Delegacija nemačke privrede u Srbiji, Nemačko-srpsko privredno udruženje (DSW) i komercijalno odeljenje DEinternacional od sinoć su i zvanično postali Nemačko-srpska privredna komora (AHK Srbija).Reč je o prvoj bilateralnoj komori, osnovanoj prema novom Zakonu o privrednim komorama u Srbiji, a osnivanje je proisteklo na osnovu sporazuma vlada dve države.Četiri prioritetaNemačko-srpska privredna komora ima četiri prioriteta: usluge i podrška kompanijama članica koje su zainteresovane za poslovanje u Nemačkoj i Srbiji, zastupanje interesa nemačkih kompanija prema srpskim partnerskim kompanijama, centar mreže nemačkih i srpskih predstavnika privrede i unapređenje dualnog obrazovanja u Srbiji.Svečanosti upriličenoj u zgradi PC „Ušće“ na Novom Beogradu povodom osnivanja ovako važne institucije prisustvovao je veliki broj privrednika i uglednih zvanica, među kojima su bili i srpski ministar privrede Željko Sertić i nemački ambasador u Srbiji Aksel Ditman.- Nemačka savezna komora je velika institucija i učinila je da Nemačka danas bude evropski lider u biznisu. To je i naš cilj. Naš cilj je da učimo od najboljih. Hoćemo da učimo od Nemaca, od nemačkih privrednika. Prethodnih godina izgubili smo korak sa svetom, ali se sad vraćamo na pravi put. Uspešni smo jer smo primenili standarde koji postoje danas u Nemačkoj, a to su rad, odgovornost i posvećenost svim ciljevima koje želimo da ostvarimo - rekao je Sertić u obraćanju prisutnima.Ambasador Ditman naglasio je da će komora, kao zvaničan predstavnik nemačke privrede u Srbiji, biti jak glasnogovornik za unapređenje nemačko-srpskih privrednih odnosa:Kraj tranzicije- Nemačko-srpska privredna komora doprinosiće razvoju novih ideja o unapređenju bilateralnih odnosa dveju zemalja, sa fokusom na poboljšanje klime za poslovanje, investicije i trgovinu u obe zemlje, zajedno sa svojim članovima i svojim partnerima u Srbiji i Nemačkoj. Razvoj ideja komuniciraće u oba smera - ka srpskoj i nemačkoj vladi. Imamo dobra iskustva u zajedničkom radu i radujemo se nastavku uspešne saradnje.- Osnivanje ove komore je znak da se tranzicija u Srbiji približava kraju i signal za nemačke investitore da ulažu u Srbiji - izjavio je direktor Delegacije nemačke privrede u Srbiji Martin Knap.

Važan partnerULOŽILI MILIJARDENemačka je jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera srpske privrede. Martin Knap istakao je da nemačke firme u Srbiji zapošljavaju 30.000 radnika, a investicije te države iznose skoro dve milijarde evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja