BRISEL: Nije potrebna saglasnost Evropske komisije za Železaru
Foto: Nebojša Mandić

Radi se o komercijalnim ugovorima

BRISEL: Nije potrebna saglasnost Evropske komisije za Železaru

InfoBiz -

Za prodaju Železare Smederevo kineskoj kompaniji Hestil nije potrebna niti je tražena saglasnost Evropske komisije (EK), jer je to komercijalni ugovor zemalja, odnosno firmi izvan Evropske unije, rekli su agenciji Beta u Briselu evropski diplomatski izvori.

U Briselu je juče održan sastanak odbora za praćenje sprovodjenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanje Srbije EU i u razgovorima predstavnika Vlade Srbije i EK nije bilo reči o najavljenom ugovoru o prodaji Železare Smederevo kineskoj kompaniji Hestil po ceni od 46 miliona evra.

Pojedini mediji u Beogradu danas su objavili informacije o tome da EK treba da odobri prodaju Železare i da je to bio predmet jučerašnjih razgovora u Briselu, ali za to, prema informacijama u izvorima EK, nema potvrde.

Jedino pitanje, kako je objašnjeno, koje bi EK mogla da postavi je o tome da li će i kolike biti državne subvencije budućem radu Železare, a u pripremljenom kupoprodajnom ugovoru srpske i kineske strane, takve subvencije nisu planirane.

Iz Vlade Srbije je najavljeno da će u ponedeljak, 18. aprila sa kineskom kompanijom Hestil biti potpisan ugovor o prodaji Železare Smederevo.

Hestil je jedini dao ponudu za kupovinu imovine Železare, čija je početna cena bila 45,7 miliona evra, što je 50 odsto procenjene vrednosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track