Proizvođači obmanjuju građane na roku upotrebe
Foto: Shutterstock

Nemci staju u zaštitu potrošača

Proizvođači obmanjuju građane na roku upotrebe

InfoBiz -
Nemački ministar predlaže ukidanje odredbe preporučenog roka trajanja jer potrošači masovno bacaju još upotrebljive proizvode

BEOGRAD - Nemački ministar poljoprivrede Kristijan Šmit zalaže se da se ukine odredba preporučenog roka trajanja na proizvodima jer to zapravo nije rok upotrebe, a dovodi do bacanja velike količine hrane koja je još upotrebljiva.Preporučeni rok je zapravo datum do kojeg proizvođač garantuje da će proizvod imati određeni kvalitet, a proizvođači su „štedljivi“ kad ga određuju zbog toga što računaju da će tako potrošači češće da odbacuju proizvode i kupuju nove, smatra nemački ministar. On je zato pokrenuo inicijativu o ukidanju oznake preporučenog roka upotrebe, kao i da se oznake o trajnosti proizvoda zamene „inteligentnim pakovanjima“.

- U čaše za jogurt može da se ugradi čip. Taj čip može da meri kako se sadržaj proizvoda menja iz dana u dan. Može da se postavi skala u boji od zelene do crvene i svaki potrošač može sam da odluči do koje nijanse želi da konzumira proizvod - objašnjava ministar.Zoran Nikolić, potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, koji ističe da je najvažnije da potrošač obrati pažnju na to da li na ambalaži piše „najbolje upotrebiti do“ ili „upotrebljivo do“.

- Kada piše „najbolje upotrebiti do“, to ne znači da nakon tog datuma nije bezbedno koristiti tu namirnicu. „Upotrebljivo do“ ili „rok upotrebe“ označavaju datum nakon kojeg nije bezbedno konzumirati tu namirnicu i takva hrana ne bi smela da se nađe u prometu nakon isteka rok - rekao je Nikolić.(D. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track