DRŽAVO, SRAM TE BILO: Otpremnine kasne već dva meseca
Foto: Dragana Udovičić

Poslali ljude na ulicu bez dinara

DRŽAVO, SRAM TE BILO: Otpremnine kasne već dva meseca

InfoBiz -
Službenicima koji su sami otišli ili dobili otkaz u decembru i januaru još uvek nisu isplaćene naknade za rad u javnom sektoru

BEOGRAD - Na desetine javnih službenika ni skoro dva meseca posle odlaska iz državne službe nije dobilo otpremnine, što znači da ih je država ostavila bez plate i zakonske naknade koja im sleduje u tom slučaju, saznaje Kurir.Među njima ima spremačica iz domova zdravlja, administrativnih i medicinskih radnika iz bolnica, bivših činovnika agencija i sudova.Smanjivanje broja zaposlenih u sektoru javne uprave - ministarstvima, agencijama, prosveti, zdravstvu, lokalnim upravama - počelo je krajem prošle godine i bez posla bi trebalo da ostane oko 14.500 činovnika. Ali već na samom početku pojavili su se problemi, što potvrđuje podatak Ministarstva državne uprave da su samo dva od 34 dosad pristigla zahteva za otpremnine bila ispravna, dok su ostale, kako tvrde, morali da vraćaju onima koji su ih poslali.Radnici ogorčeniDokaz da nešto ne štima jesu i brojni pozivi ogorčenih radnika javnog sektora Kuriru. Čistačica iz Doma zdravlja u Bačkoj Palanci kaže za Kurir da je 15-16 koleginica otkaz dobilo 5. februara.- Već dva meseca nemamo nikakva primanja. Banke zovu svaki dan, izvršitelji plene imovinu! Na ivici smo egzistencije i nerava i pucanja! Radili smo za minimalac od dvadesetak hiljada dinara, a sada još i ne možemo da dobijemo te otpremnine - kaže ona, koja bi trebalo da dobije oko 500.000 dinara za 20 godina staža. U sličnoj situaciji je i radnica iz beogradske bolnice „Dragiša Mišović“.- Nas 25 ne radi od 29. januara i tada su nam rekli da će najviše za mesec dana da nam isplate otpremnine. Ali, ništa - kaže naša čitateljka, koja čeka otpremninu od 400.000 dinara.Ne traže tuđeMeđu 34 pristigla zahteva najviše radnika čeka otpremnine u ugašenim agencijama za privatizaciju, strana ulaganja i promociju izvoza i regionalni razvoj, ukupno 144. Bivši radnik Agencije za privatizaciju kaže za Kurir da otpremninu čeka od 31. januara.- Trebalo bi da dobijem 4.000 evra. Strašno! Ne tražim ništa tuđe, već ono što je moje, što mi sleduje po zakonu i što su obećali. Bruka i sramota - jasan je bivši državni činovnik.Prema Odluci o maksimalnom broju zaposlenih u državnim organima svi organizacioni delovi do 8. februara trebalo je da donese sistematizacije. Oko 80 odsto, prema nezvaničnim podacima, to je i uradilo. Osim toga, ne postoje drugi rokovi da se završi otpuštanje činovnika, dobrim delom, kako objašnjavaju u Vladi Srbije, jer status radnika reguliše više različitih propisa.

ZASTOJ Ministarstvo državne uprave objašnjava UPRAVA SLALA POGREŠNE ZAHTEVE ZA ISPLATUU Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave kažu da su dosad dobili zahteve za otpremnine od 34 organizaciona oblika javne uprave, ali samo dva su bila ispravna, ostali su vraćeni na doradu. U 34 zahteva traže se novčane naknade i otpremnine za 237 osoba, a do juče novac je dobilo 82.- Najčešće zahtevi nisu sadržali lične podatke potrebne za isplatu, kao što je JMBG, adekvatno izračunate iznose otpremnina ili su primenjeni pogrešni zakoni. U javnoj upravi nisu pratili uputstva ministarstva - navode u ministarstvu.Primera radi, iz Agencije za privatizaciju stigla su 104 nepotpuna zahteva, ali zahtevi su dopunjeni i krenule su isplate. - Prekjuče je isplaćeno tridesetak radnika, a uskoro će i ostali - navode u ovom ministarstvu i dodaju da su nadležni za 2.720 organizacionih oblika, ali ne i za zdravstvo, koje zahteve šalje Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track