Vučić: Privatizacija Železare do kraja leta, radnici Fijata imaće posao i u buduće
Foto: Beta Slobodan Miljevic

Kopaonik biznis forum

Vučić: Privatizacija Železare do kraja leta, radnici Fijata imaće posao i u buduće

InfoBiz -
KOPAONIK - Premijer Aleksandar Vučić očekuje da će do kraja proleća ili početkom leta biti završena privatizaciju smederevske Železare i poručuje da će se boriti za RTB Bor, koji ima strateški značaj u zemlji.

Mi smo pod stalnim nadzorom EU, svaki dinar nadgledaju”, rekao je Vučić. On je rekao da će se boriti za RTB jer ima strateški, regionalni značaj u zemlji. “Ne možemo da zatvorimo istok Srbije. Ako nemamo Zzelezaru čitav taj region ne bi imao ništa. U jednom preduzeću radi 5.500, a u drugom 6.500 ljudi.Sa kooperantima to je 25.000 radnih mesta”, naglasio je on.

Na pitanje kako se desilo da Železara bude u minusu, iako se najavljivalo da će biti profitabilna, Vučić je rekao da se nisu mogle predviđati cene na svetskim tržištima. „Ko je mogao da sanja da će nafta pasti na 27 dolara, malo je tih. Ko je odgovoran ne znam. Ako je neko mogao da sanja da će bakar da padne na 4.000… čelik se nešto podiže, tek 2016 ili 2017 moguće je očekivati bolju cenu”, rekao je Vučić. Ponovio je da niko pre godinu dana nije mogao da predvidi pad cene, zbog cega je teško govoriti o odgovornosti. Vučić je kazao da nije odlagao nikakve rokove vezane za boljitak građana, slaže se da životni standard nije naročito dobar, ali je uveren da će u narednom periodu iz godine u godinu biti sve bolje. To se vidi po primanjima i nomilanlnim platama koje su najveće.

O Fijatu

Vučić je poručio danas da je uveren da će Fijat ostati u Srbiji i da će zaposleni u toj fabrici imati posao i u budućnosti. „Oni nisu učestvovali u tako velikoj investiciji da bi ostavili praznu fabriku. Verujem da će kragujevački radnici imati posao i u budućnosti", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

On je izrazio nadu da će biti prilike za razgovor sa rukovodstvom Fijat grupe, pre svega Alfredom Altavilom, o tome da li su oni zainteresovani za proizvodnju drugog modela automobila ili ne. Ne želeći da otkriva detalje ugovora, premijer je istakao da je Srbija svoje finansijske obaveze prema toj fabrici ispunila, a vlada će uskoro početi i radove na izgradnji dela puta koji povezuje Kragujevac sa Koridorom 10. "Mi ćemo i tu obavezu da ispunimo, i vrlo brzo krećemo sa radovima, u martu, i to ćemo da završimo", rekao je Vučić.

On je naglasio da je kompanija Fijat za nas veoma važna i da je Srbija ispunila sve finansijske obaveze prema njima, koje su, kako je rekao, bile "veoma, veoma kompleksne". "Ne želim da govorim o tom ugovoru, niti o političkim konsekvencama i o tome za šta je sve to nekada nekome služilo. Sve to po strani, Fijat je za nas važan", zaključio je Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track