POČEO SAMIT EBRD U LONDONU: Vučić sa Čakrabartijem, Hamondom i Milom Đukanovićem
Foto: Twitterserbianpm Printscreen

Investicioni samit

POČEO SAMIT EBRD U LONDONU: Vučić sa Čakrabartijem, Hamondom i Milom Đukanovićem

InfoBiz -
LONDON - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Londonu, gde učestvuje na Investicionom samitu Evropske banke za obnovu i razvoj, sa predsednikom EBRD Sumom Čakrabartijem.

Vučić je na marginama samita razgovarao i sa ministrom spoljnih poslova Velike Britanije Filipom Hamondom i premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem.

Premijer je na svom zvaničnom tviter nalogu napisao da će Srbija biti predstavljena kao primer dobre prakse zbog sprovedenih ekonomskih reformi. Vučić, potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar finansija Dušan Vujović učestvuju danas na Investicionom samitu koji u Londonu organizuje EBRD.

Skup ima za cilj da predstavi potencijalne investicije i poslovne mogućnosti na Zapadnom Balkanu, počeće zajedničkim panelom premijera zemalja Zapadnog Balkana i Hrvatske, a nastaviće se pojedinačnim tematskim panelima. Skupu prisustvuju premijeri zemalja Zapadnog Balkana, ministri i vodeći poslovni ljudi, a otvorili su ga predsednik EBRD Suma Čakrabarti i ministar spoljnih poslova Velike Britanije Filip Hamond.

Podsetimo, glavne teme samita biće širenje transportne mreže i regionalno povezivanje, modernizacija izvora obnovljive energije i proces privatizacije.Srbija će na ovom skupu biti predstavljena kao primer dobre prakse zbog sprovedenih ekonomskih reformi.

Tokom održavanja samita, premijer Vučić sastaće se sa ministrom spoljnih poslova Velike Britanije Filipom Hamondom, zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Hojtom Jiem, generalnim direktorom Direktorata Evropske komisije za susedsku politiku i pregovore o proširenju Kristijanom Danijelsonom i predsednikom EBRD-a Sumom Čakrabartijem, navodi se u saopštenju.

Delegacija Srbije na Investicionom samitu

Sa Vučićem idu i potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar finansija Dušan Vujović učestvovaće danas na Investicionom samitu koji u Londonu organizuje Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Skup ima za cilj da predstavi potencijalne investicije i poslovne mogućnosti na Zapadnom Balkanu, počeće zajedničkim panelom premijera zemalja zapadnog Balkana i Hrvatske, a nastaviće se pojedinačnim tematskim panelima, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva.Mihajlović će učestvovati na panelu kojim predsedava generalni direktor EBRD-a za infrastrukturu Tomas Majer, sa temom proširenje transevropske transportne mreže Zapadnog Balkana i regionalna povezanost, navodi se u saopštenju.

Ministar Vujović je učesnik panela kojim predsedava direktor EBRD za Zapadni Balkan, Holger Muent, na temu privatizacije na Zapadnom Balkanu.Mihajlović će se u Londonu sastati i sa evropskom komesarkom za saobraćaj Violetom Bulc, sa kojom će razgovarati o aktivnostima u oblasti saobraćaja koje su sprovedene od susreta premijera Zapadnog Balkana i zvaničnika EU u avgustu 2015. u Beču, kao i o projektu izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta.Kako je saopšteno, skupu će prisustvovati svi premijeri zemalja Zapadnog Balkana, ministri i vodeći poslovni ljudi, a otvoriće ga predsednik EBRD Suma Čakrabarti i ministar spoljnih poslova Velike Britanije Filip Hamond.

Berg: Srbija može biti motor za privlačenje ulaganja u region

Region zapadnog Balkana ima mnogo da ponudi potencijalnim ulagačimama, a uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj, Srbija može da postane motor za privlačenje investicija, izjavio je direktor EBRD za Srbiju Danijel Berg.

On je, uoči Investicionog samita EBRD koji počinje danas u Londonu, a na kojem će učestvovati i delegacija Srbije predvođena premijerom Aleksandrom Vučićem, istakao da je to odlična prilika da se prikaze region zapadnog Balkana, ali i da se edukuju investitori koji još nisu upoznati sa prilikama u tim zemljama.

"Cilj je da se istaknu potencijalne investicione i poslovne prilike i da se promoviše priliv stranih direktnih investicija i prekograničnih projekata", rekao je Berg. On je, kako je rekao, uveren da ovaj region ima mnogo da ponudi potencijalnim investitorima, pre svega jer koristi prednost strateških trgovinskih veza sa Evropskom unijom, a ima i pristup Jadranskom moru.

Sa druge strane, investitori, kazao je, oklevaju da ulože novac u te zemlje jer je domaće tržište relativno malo, a poslovna klima još nije dovoljno poboljšana."Zato mi zajedno radimo na tome da stvorimo još bolje uslove i privučemo potencijalne investitore", poručio je šef kancelarije EBRD u Srbiji.

Berg je ukazao i na činjenicu da ta banka godinama ulaže u zapadni Balkan, što takođe govori i investitorima i drugim međunarodnim finansijskim organizacijama, da je ovo dobro mesto za ulaganje.To je ilustrovao primerom ulaganja u putnu konekciju sa evropskim tržištima, ili prenos električne energije iz Albanije u Makedoniju, i dodao da sutrašnji Samit daje priliku za dogovor o više sličnih projekata.

Govoreći samo o Srbiji, Berg je rekao da, od kad EBRD radi u toj zemlji, uloženo više od četiri milijarde evra u oko 200 različitih projekata."Samo prošle godine, uložili smo 478 miliona evra u 25 projekata. Mi smo jedan od najvećih investitora u Srbiji", konstatovao je on. On je ujedno i upozorio da će dugoročan i održiv rast zavisiti od sposobnosti zemlje da se promoviše kao investiciona destinacija i da održi investicije."To je izazov za mnoge zemlje, a ni Srbija nije izuzetak. Verujemo da je ključ u privlačenju i zadržavanju investicija predvidivo makroekonomsko okruženje, politike koje mogu da se nazovu "investor friendly" i strukturne reforme", naveo je.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja