DRŽAVA ČASTILA TRI KOMPANIJE SA 8,5 MILIONA EVRA: Evo ko markira gorivo u Srbiji
Foto: Ftinkstock

Analiza

DRŽAVA ČASTILA TRI KOMPANIJE SA 8,5 MILIONA EVRA: Evo ko markira gorivo u Srbiji

InfoBiz -
Ministarstvo energetike dalo konzorcijumu kompanija pravo da obeležava gorivo, ali i da kontrolišu sami sebe šta su uradili, a onda im bez tendera omogućilo i da rade kontrolu kvaliteta derivata u ovoj godini

BEOGRAD - Samo u Srbiji je moguće da firme koje rade markiranje goriva vrše i kontrolu svog rada, a povrh svega država ih je častila i poslom provere kvaliteta goriva vrednim 1,5 miliona evra!Upravo to je Ministarstvo energetike na tenderu 2013. omogućilo konzorcijumu privatnih firmi „SGS Beograd“, „Autentiks“ i „Nanoinspekt“. Ovim firmama je po tenderu poveren posao markiranja goriva i naknadne provere ispravnosti tog posla, a pride im je dato i da rade kontrolu kvaliteta naftnih derivata iako je to potpuno odvojena aktivnosti za koju se moralo ići na odvojen tender.ŠvercTreba napomenuti da markiranje goriva godišnje donese ovim firmama oko sedam miliona evra, ugovor je potpisan na pet godina, dok monitoring kvaliteta goriva donosi godišnje oko 1,5 miliona evra. Troškove markiranja i kontrole kvaliteta snose naftne kompanije, ali na kraju sve to plate građani kroz maloprodajnu cenu goriva na pumpama.Markiranje ili obeležavanje goriva, čiji je cilj sprečavanje šverca ovog energenta, zaživelo je tek u februaru 2014, dok je kontrola kvaliteta goriva, koja je data ovim firmama praktično bez tendera 2013, počela nedavno.Sagovornik Kurira upoznat sa ovim poslom kaže da je tender tada raspisan kako bi se našla kompanija koja će obavljati markiranje, ali i monitoring jer je kroz Uredbu o markiranju derivata nafte provučen i monitoring.- Markiranje znači dodavanje markera gorivu koje se uveze i proizvede u Srbiji i uvedeno je da bi se sprečio šverc, a monitoring kvaliteta je provera da li je gorivo u skladu s propisanim standardima. To su dve različite stvari, ali Ministarstvo energetike je 2013, kad je ministar bila Zorana Mihajlović, na dva mesta u uredbi navelo da markiranje podrazumeva i monitoring. Uredbu nije promenio ni njen naslednik Aleksandar Antić, koji je ministar energetike od 2014. godine - kaže sagovornik Kurira.Cene pre uredbeJoš zanimljivije je, dodaje on, da je konzorcijum koji je dobio posao markiranja krajem 2013. u Službenom glasniku početkom 2014. objavio cenu usluge monitoringa mada još nije bilo ni Uredbe o monitoringu kvaliteta goriva i nije se znalo kako će taj posao biti rađen. Uredba o monitoringu doneta je bezmalo dve godine kasnije, krajem novembra 2015.Iako nadležni navode da je kontrolom goriva na pumpama utvrđeno da je ono dobrog kvaliteta, Kuriru su se javili čitaoci koji tvrde da su u danima kad je temperatura bila ispod nule imali velikih problema.- Taksista sam i iritiraju me priče o tome kako je gorivo na našim pumpama kvalitetno. Lično sam imao problem jer nisam mogao da upalim automobil, a slično se dogodilo i nekim kolegama. Razlog leži u dizelu koji se smrzao, a većina pumpi se hvali da u njega stavlja aditive protiv smrzavanja - navodi takstista B. N. za Kurir.

Ilegalni tokoviTRAG MARKERA I KO JE ZA ŠTA KRIVSistem markiranja goriva je, kako tvrde dobro upućeni izvor, nelogičan. Markeri se dodaju svom gorivu prilikom ulaska u zemlju i u rafineriji u Pančevu, gde se proizvodi. Na markirano gorivo plaćeni su akciza i PDV.- Onda se na terenu - na pumpama - kontroliše da li je koncentracija markera u gorivu niža od određene. Ako jeste, to znači da je dodavano gorivo iz ilegalnih tokova. Markere u gorivo sipaju predstavnici konzorcijuma, koji i kontrolišu da li se koncentracija promenila na pumpama. To nema smisla - kaže naš sagovornik.

Kompanija SGSDRŽAVA JE TRAŽILA PONUDU I ZA MONITORINGU firmi SGS, predstavniku konzorcijuma, kažu za Kurir da je sastavni deo konkursne dokumentacije za tender iz 2013. bilo markiranje, kao i monitoring.- Kontrolu markiranja vrši Ministarstvo energetike, a kontrolu goriva na koncentraciju markera Ministarstvo trgovine, a firme koje su dobile posao jesu tehnička podrška - navode u SGS i dodaju da se rezultati kontrola mogu dodatno proveriti kod nezavisne nacionalne laboratorije.

MINISTARSTVO ENERGETIKE Tumačenje uredbe HTELI SMO DA UŠTEDIMOU Ministarstvu energetike odgovaraju da nije tačno da je Uredbom o markiranju predviđeno da firma koja je dobila markiranje dobije i monitoring.- Uredbom je pružena mogućnost da se pri izboru firme za markiranje zbog smanjenja troškova obe usluge objedine kako bi se dobila povoljnija ponuda na tenderu, imajući u vidu da se obe usluge obavljaju istovremeno sa istom opremom na jednoj lokaciji. Zato je na tenderu za markiranje zatražena i ponuda za monitoring - ističu u ministarstvu. Ministarstvo navodi da inspekcijski nadzor nad sprovođenjem Uredbe obavlja Ministarstvo trgovine, a firme koje su dobile posao na tenderu isporučuju uređaje i opremu za merenje koncentracije markera i pružaju obuku i tehničku pomoć.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track