SIVA ZONA: Svaki peti radnik prima platu na ruke
Foto: Marina Lopičić

Atak na prihode legalnih preduzeća

SIVA ZONA: Svaki peti radnik prima platu na ruke

InfoBiz -
Čak 82 odsto građana veruje i da je siva ekonomija način preživljavanja za siromašne, dok 69 odsto njih misli da su kazne za poslovanje u sivoj zoni neadekvatne

BEOGRAD - Svaki peti građanin u Srbiji priznaje da zaradu potpuno ili delimično prima na ruke, pokazuju rezultati trećeg istraživanja stavova građana o sivoj ekonomiji, koje je sprovela Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).Čak 82 odsto građana veruje i da je siva ekonomija način preživljavanja za siromašne, dok 69 odsto njih misli da su kazne za poslovanje u sivoj zoni neadekvatne. Iako 56 odsto veruje da je država odlučna da se izbori sa sivom zonom, čak 67 odsto anketiranih ne bi prijavilo poslodavca koji radi nelegalno.

Stav građana da je država odlučna u nameri da se obračuna sa sivom zonom ne dele privrednici, jer samo 28 odsto njih veruje da će neko ko radi nelegalno biti otkriven, a da će samo osam odsto otkrivenih na kraju platiti kaznu. Privrednici smatraju i da se 30 odsto BDP realizuje u sivoj zoni, kao i da im je prihod zbog sive zone manji za 30 odsto.Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku smatra da inspekcije mahom hvataju sirotinju koja živi od prodaje robe na tezgama, dok su velike „zverke“ zaštićene.- To su ljudi koji žive na granici siromaštva pa nadležni protiv njih ne pokreću postupke preko tužilaštva. Oni koji u sivoj zoni rade na veliko to ne bi mogli da nemaju veze na carini. Njih ni inspekcije ne kontrolišu - kaže Rajić.(S. T.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track