Vučić: Očekujemo bolju ekonomsku saradnju sa nordijskim zemljama
Foto: Twitter Printscreen

Radni sastanak premijera i nordijskih kompanija

Vučić: Očekujemo bolju ekonomsku saradnju sa nordijskim zemljama

InfoBiz -
BEOGRAD - Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da očekuje da će spoljnotrgovinska razmena Srbije i nordijskih zemalja u ovoj godini biti za oko 15 odsto veća nego u 2014, kada je iznosila 384,6 miliona evra.

Premijer je, na radnom sastanku sa predstavnicima Nordijske alijanse u Srbiji, rekao da je spoljnotrgovinska razmena Srbije i tih zemalja u prvih 10 meseci ove godine iznosila 425,5 miliona evra.

"Očekujemo 15 odsto veću razmenu u 2015, nego u 2014, kao i da ćemo to u naredne dve godine da povećamo za 100 odsto. Videćemo veće resurse i razvoj saradnje”, poručio je premijer. On je novinarima rekao da partneri iz Nordijske alijanse vide da Srbija napreduje na evropskom putu, da je izašla iz recesije, da je dramatično smanjen fiskalni deficit, da je nezaposlenost ispod 17 odsto što znači na najnižem nivou od 2008. godine, kao i da je Srbija na svetskoj listi poslovanja Svetske banke skočila za 32 mesta.

"Naši zadaci su da radimo na parafiskalnim nametima i da vidimo kako možemo da pomognemo u poslovanju", rekao je Vučić. Vučić je istakao da su sada dve nordijske kompanije na listi 15 najvećih izvoznika Srbije. “Verujem da ćemo ih imati i više, ali mnogo moramo da uradimo”, rekao je Vučić. Premijer je na sastanku poručio da je spreman da čuje svaki stav i da postoji otvorenost u Srbiji da se sarađuje s tim firmama.

Prvi radni sastanak predsednika vlade Srbije Aleksandra Vučića i nordijskih kompanija održan je danas u prisustvu predstavnika ambasada nordijskih zemalja - Danske, Norveške, Finske i Švedske. Na skupu su , uz premijera Vučića, učestvovali ambasador Švedske Krister Asp i predsednica Borda guvernera Nordijske poslovne alijanse Jasmina Vignjević.

Vučić je danas izjavio i danas da očekuje da će prva Ikea robna kuća u Beogradu biti otvorena u sledećoj godini. "Otvaranje Ikee najavljuje se od 2000. godine. Svake godine Ikea stiže, a ja kažem da ćemo konačno da vidimo da je otvorena, to su stvari koje su dobre", poručio je on na sastanku Nordijske poslovne alijanse.

O otvaranju poglavlja

Premijer je naveo da je otvaranje pregovaračkih poglavlja sa EU 14. decembra dobra vest, i dodao da očekuje da će mnoga biti otvorena u 2016. a moguće je da u 2017. i pre neka budu i zatvorena. Prema njegovim rečima, potvaranje poglavlja 23 i 24 nestrpljivo očekuje, kako bi strani ulagači bili sigurni da imaju pravnu sigurnost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track