VUČIĆ I LAVROV: Vraćamo dug Gaspromu, jeftiniji gas za MSK i Azotaru
Foto: Zorana Jevtić

Sastanak u vili Bokeljka

VUČIĆ I LAVROV: Vraćamo dug Gaspromu, jeftiniji gas za MSK i Azotaru

InfoBiz -
BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija planira do kraja godine da vrati 23 miliona evra duga Gaspromu, da ima plan i za preostali dug ovom preduzeću, kao i da su u završnoj fazi pregovori za jeftinijji gas za hemijski kompleks Srbije.

"Mi ćemo 20 miiona evra vratiti do kraja godine, i još 6,5 miliona evra početkom sledeće godine", rekao je Vučić u izjavi za medije nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovim koji u Beogradu učestvuje na ministarskom sastanku OEBS-a.

Rekao je da je dug NIS-u, odnosno indirektan dug Gaspromu, 23 milijarde dinara, odnosno 190 miliona evra, od čega će petina biti vraćena odmah, a ostalo će biti pretvoreno u javni dug i isplaćeno u pet rata u periodu 2016-2018. Vučić je naveo da su pri kraju pregovori o povoljnijem gasu za MSK iz Kikinde i Azotaru Pančevo. “Danas dobijamo gas po 170 dolara.

Molimo naše ruske partnere da za ova dva preduzeća najmanje u naredne dve ili tri godine možemo da dobijamo gas po 155 dolara po 1.000 kubnih metara”, rekao je Vučić. Dodao je da bi time bila zagarantovana budućnost ta dva preduzeća. “Mislim da su u toku završni razgovori o tome”, rekao je Vučić. On je naveo da je sa Rusijom važna saradnja i u drugim oblastima, poput poljoprivrede, građevinarstva i drugih industrija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track