LOBIRANJE: Nove privredne diplomate u Italiji, Nemačkoj i Rusiji
Foto: Zorana Jevtić

Izbor zastupnika privrede

LOBIRANJE: Nove privredne diplomate u Italiji, Nemačkoj i Rusiji

InfoBiz -
Buduće ekonomske ambasadore plaćaće Privredna komora Srbije. Dinkićeve diplomate su nas koštale oko devet miliona € i biće povučene do juna 2016.

BEOGRAD - Novi model ekonomske diplomatije Srbije počeće da funkcioniše od juna sledeće godine, a privredne ambasadore plaćaće Privredna komora Srbije, dok će im kancelarije obezbeđivati ambasade Srbije u tim zemljama.Iako je prvobitno najavljeno da novih ekonomskih diplomata neće biti više od 10, sada se ipak ne precizira konačan broj, ali se navodi da će biti raspoređeni u zemlje s kojima imamo najveću robnu razmenu, te da će njihov zadatak biti da naprave što više kontakata i dovedu što veći broj stranih investitora.Dolazak investitoraPodsetimo, odlukom Vlade Srbije 2010. godine izabrano je 27 „ekonomskih ambasadora“ čiji je zadatak bio da pospešuju ekonomske odnose sa zemljama u kojima su postavljeni, pre svega dolazak investitora u Srbiju. Uvođenje ekonomskih diplomata bila je ideja tadašnjeg ministra ekonomije Mlađana Dinkića, ali su rezultati izostali, a oni su državu ukupno do sada koštali skoro devet miliona evra. Od 2013. godine počelo je njihovo povlačenje i trenutno ih je ostalo devet, čiji mandat traje do kraja 2015. godine.- Novi ekonomski ambasadori biće poslati u inostranstvo do juna, kada će se ovih preostalih devet ekonomskih diplomata vratiti. Njihov učinak bio je prilično mršav i koštali su državu više nego što su joj doprineli, pa će sada biti izgrađena potpuno nova mreža ekonomskih diplomata. U koje će zemlje biti poslati znaće se kada ministarstva trgovine, privrede i spoljnih poslova, zajedno sa Privrednom komorom Srbije, naprave analizu i plan. To će svakako biti zemlje s kojima Srbija ima najveću robnu razmenu, poput Italije, Nemačke, Rusije, Turske i sličnih zemalja, u kojima postoji prostor za investitore - izjavio je ministar trgovine Rasim Ljajić nakon sastanka sa predsednikom PKS Markom Čadežom.On dodaje da će ekonomske diplomate plaćati Privredna komora Srbije, dok će im država obezbeđivati potrebnu logistiku.Pomoć ambasada- Uspešnost srpskih ambasada u svetu sada će se meriti po tome koliko su kontakata ostvarili u zemlji u kojoj rade i koliko su investitora doveli. Drugi deo plana je da ambasada u saradnji sa predstavnicima Privredne komore Srbije u tim zemljama obezbedi kancelarije i sve ostalo što je ekonomskim diplomatama potrebno - objašnjava Ljajić i ističe da je na 27 bivših ekonomskih diplomata godišnje trošeno oko dva miliona evra, dok preostalih devet godišnje državu košta malo manje od milion evra.

Mreža za poslovnu podrškuDRAGOLJUB RAJIĆ: ANGAŽOVATI LJUDE IZ DIJASPOREDragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku kaže da bi posao ekonomskih ambasadora trebalo poveriti ljudima s minimum 15 godina rada u privredi.- Najbolje bi bilo da se angažuju naši ljudi koji imaju firme u inostranstvu koji bi svojim vezama mogli da povežu tamošnje kompanije i firme u Srbiji. Oni tamo žive pa im država ne bi plaćala smeštaj, a za pristojnu zaradu mogli bi da doprinesu srpskoj privredi. Trebalo bi i svake godine meriti koliko su uradili i koliko su skupova privrednika organizovali - kaže Rajić i dodaje da su bivše diplomate potrošile milione evra, a izvoz srpskih kompanija se nije povećao.

ČINJENICEROBNA RAZMENAZemlje u koje najviše izvozimo: Italija (1,86 milijardi dolara), Nemačka (1,39 milijardi dolara) i Bosna i Hercegovina (991 milion dolara), Rumunija (651 milion) i Rusija (596,4 miliona dolara).Zemlje iz kojih najviše uvozimo: Nemačka (1,88 milijardi dolara), Italija (1,6 milijardi dolara), Rusija (1,49 milijardi dolara), Kina (1,26 milijardi dolara) i Mađarska (720 miliona dolara).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track