Kostić: Dok se region udruži, progutaće nas veliki igrači
Foto: Marina Lopičić

Gde se nalazi balkanska privreda na putu ka EU

Kostić: Dok se region udruži, progutaće nas veliki igrači

InfoBiz -
Povezivanje privrednika jedini je način opstanka u evropskoj ekonomiji, koja broji 500 miliona ljudi, zaključak je sa skupa privrednika u Bečićima

BEČIĆI - Nedovoljno finansiranje privrede jedan je od gorućih problema privreda u regionu, a povezivanje privrednika sa ovih prostora jedini je put za opstanak u evropskoj ekonomiji, zaključak je dvodnevne konferencije održane u Bečićima pod nazivom „Efikasnost pristupanja EU i unapređenje regionalne konkurentnosti“.Vlasnik „MK grupe“ Miodrag Kostić kaže da bi bilo bolje da postoji politička svest cele regije da i političari, a ne samo biznismeni, guraju privredu da se udruži. On se nada će se to desiti, ali ističe i da će same ekonomske zakonitosti dovesti do toga kako bismo opstali u ekonomiji koja broji 500 miliona ljudi.Gde su političari- Ta priča o povezivanju u glavama je ljudi koji posluju na ovim prostorima. Nas će ekonomske zakonitosti naterati da se udružujemo. Bilo bi bolje da postoje politička svest i potreba cele regije da i političari, a ne samo biznismeni, guraju privredu da se udruži - istakao je najuspešniji srpski privrednik.Upitan kako komentariše poziv srpskim kompanijama da ulažu u Hrvatsku od tamošnjeg ministra privrede Ivana Vrdoljaka i da li na tom susednom tržištu ima mesta za investicije iz Srbije, Kostić kaže da „ne bi želeo da ulazi u detalje, ali ta stara praksa da političari pričaju jedno, a u praksi rade drugo dovodi do toga da na jednoj teritoriji ima više investicija, a na drugoj manje“.- Međutim, na duži rok jedino suštinska promena svesti, a to je otvaranje regije radi povećanja konkurentnosti, može pomoći svima, i to ne samo jednoj zemlji. U protivnom će doći veće kompanije iz nekih drugih regija i razvijati svoju ekonomiju, a ovde će zatvoriti privatni sektor - ukazuje vlasnik „MK grupe“ i dodaje da je neophodna dugoročna vizija za održivi napredak.Vizije- Ne postoje vizije na dve, tri ili četiri godine, koliko traju mandati političkih stranaka u regionu. Vizije se stvaraju na period od 20, 30 ili 50 godina - zaključuje Kostić.Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović istakao je da su nacionalne ekonomije i njihova konkurentnost u regionu zapadnog Balkana na izuzetno niskom nivou. Predsednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković konstatovao je da je u evropsku tržišnu utakmicu region zapadnog Balkana krenuo s jako niskog nivoa i da je period od 15 godina veoma mali za dostizanje nivoa konkurentnosti.

REAGOVANJA / STAV PRIVREDNIKA

Tomislav Čelebić, „Čelebić“OBRAZOVANJE JE KLJUČNeophodna je ozbiljna reforma osnovnog i srednjeg obrazovanja jer je to ključni problem u društvu, a to se odražava na poslovni ambijent u budućnosti.Ante Todorić, „Agrokor“ZADATAK ZA SVEBez konkurentnosti nema napretka ne samo za jednu zemlju već za ceo region. Zato svi moraju kod sebe, u svojoj zemlji, da obave taj zadatak.Andrej Jovanović, „Moji brendovi“NE MOGU SVI DA PRAVE ISTOBez konsolidacije u nekim industrijama borba u konkurentnosti biće izgubljena. Neodrživo je po razvoj u budućnosti da postoji bezbroj proizvođača istog proizvoda.Vojin Đorđević, „Voda voda“JEDINO BANKE DOBRO STOJEU ovom trenutku bar za banke niko ne treba da brine. U celom svetu dobro stoje, a mislim da su u našem regionu banke, da kažem možda grubo, isisale veliki deo novca i najmanjih i najvećih kompanija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track