RUSI JASNI: Ne možemo izdati Srbiju!
Foto: Tanjug

Tradicionalni prijatelji

RUSI JASNI: Ne možemo izdati Srbiju!

InfoBiz -
Nikakvi "politički vetrovi" ne mogu obustaviti njihove isporuke gasa Srbiji, poručila Elena Burmistrova

Ruska kompanija Gasprom eksport će uvek ostati pouzdan partner Srbije, poručila je generalna direktorka Gasprom eksporta Elena Burmistrova. Ona je istakla da nikakvi "politički vetrovi" ne mogu obustaviti njihove isporuke gasa Srbiji.

Gasprom eksport će uvek na vreme i u potrebnim količinama isporčivati gas Srbiji, rekla je Burmistrova na energetskoj konferenciji u Beogradu povodom 10 godina rada preduzeća Srbijagas. Ona je poručila da će Gasprom eksport uvek ostati predvidiv i pouzdan partner Srbije, jer "Gasprom ne može da izda Srbiju, našeg tradicionalnog prijatelja".

Čestitajući Srbijagasu jubilej, Burmistrova je rekla da je Gasprom, nažalost, morao odustati od realizacije projekta Južni tok, zbog stava koji je EU imala prema tom projektu i zato što je EU praktično primorala vladu Bugarske da odustane od izgradnje tog gasovoda. Prema njenim rečima, to ne znači da će saradnja sa Srbijom biti obustavljena.

Burmistrova je rekla da se sa srpskim partnerima analizira projekat proširenja skladišta u Banatskom Dvoru sa sadašnjih 450 miliona kubika na duvostruko veći kapacitet, do milijardu kubika. To bi omogućilo da Srbija bude potpuno bezbedna u snabdevanju gasom, rekla je ona.

Burmistrova je podsetila da će Gasprom eksport ove godine Srbiji isporučiti oko milijardu i po kubika gasa. Ona je dodala da su odnosi Srbije i Rusije danas strateškog karaktera i to ne samo u energetskom sektoru, već i šire. Burmistrova je poručila kolegama iz Srbijagasa da uvek mogu da računaju na stručnu i tehničku pomoć i saradnju sa tom ruskom kompanijom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track