Bankrotirali državni Metal sistemi iz Kragujevca
Foto: Thinkstock

Privredni sud

Bankrotirali državni Metal sistemi iz Kragujevca

InfoBiz -
Vrednost likvidacione imovine "Metal sistema" je oko milijardu i 321 milion dinara, dok su obaveze dužnika skoro duplo veće i iznose oko dve milijarde i 380 miliona dinara

KRAGUJEVAC - U Privrednom sudu u Kragujevcu proglašeno je bankrotstvo stečajnog preduzeća "Metal sistemi" u većinskom vlasništvu države.

Zamenik predsednika Privrednog suda Tatjana Todorović je rekla da je rešenje o bankrotstvu "Metal sistema" doneto 7. septembra, a stečajnom upravniku je naloženo da počne sa unovčavanjem imovine. Prema njenim rečima, nakon procene vrednosti imovine, znaće se da li će se preduzeće prodavati kao pravno lice u celini ili pojedinačna imovina.

Rešenje o bankrotstvu "Metal sistema" je doneto pošto niko od ovlašćenih predlagača nije podneo plan za reorganizaciju preduzeća u zakonskom roku od 90 dana od otvaranja stečaja.Bankrotstvo tog preduzeća predložio je na stečajnom ročištu u avgustu predstavnik Agencije za privatizaciju, odnosno stečajni upravnik, koji je ocenio da ne postoji mogućnost za reorganizaciju zbog "prezaduženosti i opadanja privredne akrtivnosti".

Vrednost likvidacione imovine "Metal sistema" je oko milijardu i 321 milion dinara, dok su obaveze dužnika skoro duplo veće i iznose oko dve milijarde i 380 miliona dinara.

Najveći broj objekata je pod hipotekom, kao i oprema, pojedini objekti su dati u zakup firmama "Vaker Nojson" i "Agro market", dok je građevinsko zemljište u vlasništvu države.Među najvećim poveriocima "Metal sistema" su Poreska uprava i Fond za razvoj, sa preko 40 odsto potraživanja.U Privrednom sudu je za 30. septembar zakazano ispitno ročište na kome će se odlučivati o prihvatanju potraživanja koja su prijavili poverioci.U "Metal sistemima" je posle socijalnog programa, a na dan otvaranja stečaja, ostalo 11 radnika.

Stečaj tog preduzeća, na predlog Agencije za privatizaciju, proglašen je 3 .juna, a za ; zastupnika stečajnog upravnika je imenovan Rajica Milićević iz Niša."Metal sistemi" se bave proizvodnjom svih vrsta galovih lanaca i procesne opreme.Preduzeće je nastalo privatizacijom jednog dela nekadašnjeg giganta, fabrike "Filip Kljajić" i preduzeća "Zastava procesna oprema".Nakon štrajkova zaposlenih zbog loše privatizacije, država je postala većinski vlasnik kapitala u "Metal sistemima" u maju 2011.godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja