PRVI PUT: SAD fond uložio u srpski startap!
Foto: Profimedia

Razvoj softverskih rešenja

PRVI PUT: SAD fond uložio u srpski startap!

InfoBiz -
O kolikoj investiciji se radi poslovna je tajna, a standardna investicija tog američkog fonda iz Silicijumske doline je 125.000 dolara za pet odsto udela u kompaniji

Poznati američki investicioni fond "500 Startups” investirao je po prvi put u jednu srpsku startap kompaniju “Truck Track”, saopšteno je iz kompanije.

O kolikoj investiciji se radi poslovna je tajna, a standardna investicija tog američkog fonda iz Silicijumske doline je 125.000 dolara za pet odsto udela u kompaniji.

Srpska kompanija koja se bavi razvojem softverskih rešenja za kamionske prevoznike i vozače "Truck Track" time je postao prvi srpski tim koji će se naći u najpoznatijem akceleratoru na svetu.

Ideja softvera domaće komanije "Truck Track” je modernizacija industrije kamionskog prevoza, tako što čitav postupak oslobađa suvišne papirologije, a sva poslovna komunikacija se lako čuva putem "cloud sistema". Na taj način se znatno olakšava rad u tom sektoru, ali i postižu značajne uštede, navodi se u saopštenju.

Startap "Truck Track" je, osim investicije, obezbedio i učešće u četvromesečnom programu američkog fonda "500 Startups” u San Francisku i priliku da radi sa velikim brojem mentora, preduzetnika i investitora na usavršavanju svog proizvoda.

O kompaniji "Truck Track", predstavnici "500 Startups" saznali su prilikom posete Beogradu u maju ove godine, kada su u Biznis inkubatoru za tehnološko preduzetništvo na Zvezdari "ICT Hub" održali niz radionica i mentorskih sesija i imali prilike da se upoznaju sa srpskim IT stručnjacima.

Posetu fonda "500 Startups" je podržala američka ambasada u Beogradu.

"Ovo je značajna vest za domaću stratap scenu, jer je to još jedan dokaz da u Srbiji postoji veliki potencijal za tehnološko preduzetništvo, čiji bi razvoj značio boljitak za celo društvo. Poseta akceleratora '500 Startups' je samo jedna u nizu akcija koje planiramo kako bi domaće preduzetnike povezali sa najboljim mentorima investitorima i omogućili brz rast domaćih tehloloških kompanija," izjavio je programski direktor "ICT Hub-a", Kosta Andrić.

On je izrazio očekivanje da će iskustva "Truck Tracka" iz Amerike biti od značaja za celu startup scenu u Srbiji.

Utisci predstavnika američkog investicionog fonda su nakon posete Srbiji bili veoma pozitivni, ocenili su da je je Srbija dobro mesto za ulaganje, jer je bogata talentima, poseduje veliki potencijal u tehnološkom smislu, ali da Srbiji nedostaje promena svesti o poslovanju i orjentisanje na privatni biznis, navodi se u saopštenju.

Taj američki fond do sada nije ulagao u Srbiji, ali jeste u zemljama okruženja, u Hrvatskoj i Sloveniji. Strateški cilj tog fonda je investiranje u kompanije koje su nastale na tržištima u razvoju.

Fond "500 Startups” već godinama važi za najaktivniji investicioni fond u tehnološkom sektoru, a do sada je investirao oko 150 miliona dolara u više od 1.000 kompanija sveta. Godišnje, oko 30 odsto novca iz fonda ulaže se van SAD-a u sve softverske oblasti.

Biznis inkubator za tehnološko preduzetništvo “ICT Hub”, nalazi se u Beogradu u Naučno-tehnološkom parku Zvezdara”.

Projekat "ICT Hub" realizovali su agencija DNA Communications i Orion Telekom u saradnji sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID). Osim njih, partneri projekta su i Srpska asocijacija menadžera (SAM) i Serbian Private Equity Association (SPEA).

(B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja