DIREKTORKA PORESKE UPRAVE: Nema selektivnosti u naplati poreza
Foto: Think

Naplata preko plana

DIREKTORKA PORESKE UPRAVE: Nema selektivnosti u naplati poreza

InfoBiz -
Marković je rekla da ne planira da naplatu poreza radi tako što će lično ići u terenske kontrole jer za to postoje posebne službe

BEOGRAD - Direktorka Poreske uprave Dragana Marković izjavila je danas da ne postoji selektivnost u naplati poreza, što će se jasno videti u narednom periodu, kao i da je naplata preko plana.

Marković je, na radnom susretu sa novinarima, rekla da ne planira da naplatu poreza radi tako što će lično ići u terenske kontrole jer za to postoje posebne službe.

"Postoji poreska policija, kontrola, i svi imaju svoje mesto"“, rekla je Marković.

Ona je rekla da je u prvih sedam meseci naplata poreza 101,4 odsto u odnosu plan, a 101,3 odsto u odnosu na uporedni pregled sa prošlom godinom.

Govoreći o najvećim poreskim dužnicima, ona je podsetila da su danas objavljeni podaci za prvu polovinu godine i rekla da se trenutno rade analize šta je od tog duga i u kojoj meri naplativo.

"„Videćemo šta je naplativo i u kojoj meri, kako bi mogli da evidentiramo posebno ono što nije naplativ poreski dug“", istakla je ona.

Upitana da li se radi na unakrsnoj proceni prihoda i imovine, ona je rekla da je do sada dodatno na taj način ispitano 500 osoba koje nisu prijavile imovinu, a da su podnete prekršajne prijave tamo gde su uočene nepravilnosti.

Govoreći o zakonu o poreklu imovine koji je u najavi, a sličan je unakrsnoj proceni prihoda, ona je rekla da Poreska uprava ima set zakona koje sprovodi, ali je najbitnije da za to ima dovoljno kadrova. „

"Utvrdili smo da imamo potrebu za dodatnim terenskim inspektorima. O tome ćemo pričati sa nadležnim ministarstvom i tražiti dozvolu Vlade da ih zaposlimo"“, rekla je ona. „

"Radiće se više i bićemo sve bolji i bolji, ali za to treba vremena"“, istakla je Marković.

Ona je navela da će se nastaviti sa kontrolom estrade, ali je rekla da su sada u fokusu kontrole ugostiteljski objekti.

Dragana Marković je nedavno izabrana za direktora Poreske uprave sa mandatom od pet godina i upitana da li očekuje da će se zadržati u toj stolici koja se u poslednje vreme pokazala „vruća“, ona odgovara da "rezultati rada to pokazuju, očekujem da ćemo raditi dobro“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja