Dačić otvorio Milbauerov centar u Staroj Pazovi

Dačić otvorio Milbauerov centar u Staroj Pazovi

InfoBiz -
Šef MUP u šali rekao da je ovo izuzetna prilika jer on obično ne otvara, već zatvara

STARA PAZOVA - Nemačka kompanija Milbauer danas je u Staroj Pazovi otvorila visoko-tehnološki proizvodni i razvojni centar za identifikaciona dokumenta, u koji uložila 10 miliona evra.

Za zapošljavanje 100 radnika u tom centru kompanija je iz budžeta Srbije dobila 500.000 evra, odnosno 5.000 evra po radnom mestu. Trenutno je u tehnološkom centru zaposleno 87 visokoobrazovanih radnika, a Milbauer je u obavezi da do 2014. godine zaposli još 13 radnika.

Centar je u rad pustio zamenik premijera Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić koji je u šali rekao da je ovo izuzetna prilika jer on obično ne otvara, već zatvara. Milbauer je, kako je naglasio Dačić, zaslužan za viznu liberalizaciju Srbije, jer je ta kompanija uradila rešenja za biometrijske pasoše.

Predsednik nemačke kompanije Jozef Milbauer rekao da je investicija u Srbiji urađena zahvaljujući odličnoj saradnji s Vladom Srbije i lokalnom samoupravom, koja je pokazala da u Srbiji može efikasno da se radi.

Plan kompanije je, kako je najavio, da broj zaposlenih poveća na 1.000 i da proširi poslovanje. Milbauer je istakao da će kompanija iz Srbije izvoziti kompletne proizvode i rešenja za izradu elektronskih dokumenata i elektronsku upravu.

Ministar ekonomije Srbije Nebojša Ćirić je kazao da će zahvaljujući visoko-tehnološkom razvojnom i edukativnom centru u Staroj Pazovi Srbija moći da izvozi znanje i zaposli mlade stručnjake. inistarstvo ekonomije je, kako je dodao, podržalo tu investiciju i očekuje da će do kraja godine Milbauer zaposliti još 50 stručnjaka.

"Očekujemo da se Milibauer proširi poslovanje u Srbiji i da Stara Pazova postane druga centrala Milbauera u svetu", rekao je Ćirić.

Predsednik opštine Stara Pazova Goran Jović je podsetio da je ugovor sa Milbauerom potpisan u septembru prošle godine, a da je 21. oktobra opština završila svu dokumentaciju i omogućila početak gradnje novog centra.

"Za manje od šest meseci izgrađena je čitava fabrika", istakao je Jović i naveo da će pasoši, lične karte i drugi elektronski dokumenti koji će se tu proizvoditi biti prisutni na celom svetskom tržištu.beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track