Ikea na jesen gradi robnu kuću

Ikea na jesen gradi robnu kuću

InfoBiz -
Prva Ikeina robna kuća u Srbiji biće u Beogradu, na zapadnom delu prema aerodromu

BEOGRAD - Švedska kompanija Ikea planira da na jesen počne izgradnju prve robne kuće u Srbiji, a da li će taj plan biti realizovan zavisiće od efikasnosti administracije da izda sve potrebne dozvole, izjavio je direktor za razvoj Ikee za jugoistočnu Evropu Vladislav Lalić."Prva Ikeina robna kuća u Srbiji biće u Beogradu, na zapadnom delu prema aerodromu. Čekamo da dobijemo pravo konverzije zemljišta, lokacijsku i građevinsku dozvolu, i imamo obećanje da će sve biti završeno u kratkom roku", rekao je Lalić.U izgradnju robne kuće od 40.000 kvadrata, prema njegovim rečima, biće investirano oko 50 miliona evra, a prvi kupci bi u nju ušli godinu dana posle početka gradnje."Naš dugoročni plan je da u narednih 10 godina u Srbiji izgradimo pet robnih kuća, tako da bi ukupna investicija bila oko 250 miliona evra. Druga robna kuća bi bila u Nišu, zatim bi gradili drugi prodajni objekat u Beogradu, a potom u Novom Sadu i u nekom od većih gradova u centralnoj Srbiji", najavio je Lalić.Korist od dolaska Ikee u Srbiju će za građane i privredu, prema njegovim rečima, biti višestruka. "Naš dolazak će, pre svega, omogućiti više radnih mesta. U izgradnji robnih kuća u Srbiji učestvovaće domaća građevinska operativa, a kad počnu da rade zapošljavaće po 300 radnika u svakoj od robnih kuća, dok će indirektno u njihovo održavanje i nabavku biti uposleno od četiri do pet hiljada ljudi".Pored toga, građanima će biti ponuđen asortiman od 9.500 kvalitetnih i dobro dizajniranih proizvoda, a domaćim proizvođačima prilika da snabdevaju kompaniju koja ima oko 300 prodajnih objekata u 26 zemalja, dodao je Lalić.

On je naglasio da će cene u Ikeinim robnim kućama biti prilagođene kupovnoj moći građana i da je bezrazložna bojazan domaćih proizvođača nameštaja da će zbog dolaska Ikee ostati bez kupaca."Ikea na svim tržištima gde posluje razvija mrežu dobavljača koji primenjuju njene standarde poslovanja i time postaju konkurentiji", naglasio je Lalić i dodao da je iskustvo u drugim zemljama pokazalo da je saradnja sa Ikeom domaćim dobavljačima pomoglo da povećaju izvoz.Lalić je, pozivajući domaće kompanije da pregovaraju o proizvodnji za Ikeu, podsetio da ta kompanija sa Simpom iz Vranja sarađuje već 30 godina i da je njena poslovna strategija dugoročna saradnja sa lokalnim dobavljačima kojima pomaže da povećaju proizvodnju i postignu traženi kvalitet.Dodatna korist za Srbiju od dolaska Ikee, kako je ocenio Lalić, biće i veći priliv stranih investicija jer će druge

kompanije lakše donositi odluke da investiranju na ovom tržištu. Ikea je najavljenu izgradnju šoping mola u Beogradu privremeno odložila, kako je rekao Lilić, da bi što pre otvorila robnu kuću."Ne odustajemo od projekta izgradnje šoping molova, ali nam je prioritet da u narednih 10 do 12 godina izgradimo 15 robnih kuća u jugoistočnoj Evropi" pet u Srbiji, zatim u Rumuniji sedam do osam, u Hrvatskoj tri i jednu u Sloveniji", rekao je Lalić.

Te investicije će se, kako je procenio, isplatiti, bez obzira na ekonomsku krizu u svetu."Kriza je izazov za Ikeu da bude još jača, što se pokazalo i u 2011. koja je za nas bila izuzetno uspešna", naglasio je Lalić."Tajna" Ikeinog uspeha je, kako je rekao, u kvalitetnoj robi čije su cene prihvatljive i u vreme pada kupovne moći građana. Ikea je najveća kompanija u svetu koja se bavi proizvodnjom i prodajom nameštaja, a u 2011. godini je povećala prihoda za oko 10 odsto, na rekordnih 3,88 milijardi dolara. Pored proizvodnje u svojim pogonima ima oko 1.000 dobavljača u svetu, a u proseku svaku njenu robnu kuću godišnje poseti oko 2,5 miliona ljudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track