Miodrag Kostić: Treba da promenimo i crkvu i familiju
Foto: Marina Lopicic

Predsedik Srpskog poslovnog kluba privrednik i predsednik MK grupe

Miodrag Kostić: Treba da promenimo i crkvu i familiju

InfoBiz -
Kostić kaže i da je potrebno povećanje javne i privatne potrošnje kroz povećanje plata i penzija, što se teško može uraditi dok se ne sprovedu reforme

BEOGRAD - Predsedik Srpskog poslovnog kluba privrednik i predsednik MK grupe Miodrag Kostić, izjavio je da je Srbiji za uspeh potrebna samo jedna stvar, a to je reforma.

Kostić kaže i da je potrebno povećanje javne i privatne potrošnje kroz povećanje plata i penzija, što se teško može uraditi dok se ne sprovedu reforme.

"Treba da se promenimo - od crkve, familije, politike, ekonomije i obrazovanja", rekao je Kostić na 15. Ekonomskom samitu u Beogradu, čiji je Tanjug biz medijski partner. On je rekao da Crkva treba da promoviše da oni koji su bogatiji plaćaju poreze i ostalo, odnosno da su bliži Bogu, "jer nisu samo siromašni bliski Bogu". Kada je reč o familiji, smatra on, treba da se promeni vaspitanje dece odnosno stav da treba da nađu državni posao, jer se tu puno ne radi. "Kažu - super mu je tamo, ima sigurno radno mesto, može da izađe kad god hoće, nije plata velika, ali nema veze, može da radi i nešto dodatno", navodi Kostić kao lošu poruku koju roditelju prenose deci, učeći ih da se zapošljavaju u javnom sektoru gde ima dva ili tri puta više zaposlenih nego što bi trebalo. Kostić navodi i promene u ekonomiji i ističe da je privati sektor pogrešno rastao zahvaljući jeftino podignutim kreditima, bez namere da se vrate, pa se to vrati kao bumerang, već je potebna ekonomija ozbiljnih kompanije. Kada je reč o obrazovanju potrebni su nam ne brojni master studenti već završeni studenti koji sutra mogu da počnu da rade u firmi, jer imaju vrhunsko obrazovanje, a ne da uče iz knjiga napisanih pre 20 godina, jer su sada stare knjige napisane i pre samo pet godina, naveo je Kostić. On je kazao da je potrebno i dosta političke kuraži, kao što je ova vlada uradila sa Zakonom o radu i izrazio nadu ćemo tako nastaviti. "Da bismo podigli BDP kao mala zemlja sa sedam miliona stanovnika, moramo da povećamo privatnu i javnu potrošnju i investicije i neto eksport, ali da bi se to rešilo treba da porastu plate u javnom sektoru, kao i penzije, što će biti jako teško dok ne izvršimo reforme, i treba nam mnogo vise privatnih kompanija koje treba da pune budžet", rekao je Kostić. Potrebne su investicije strane ili domaće, ali je potreban dobar privredni ambijent i, kako kaže, na dobrom smo putu i ova vlada to razume. Kostić je naveo da je potrebno povećati i broj neto izvoznika, ali moramo da imamo firme koje posluju sa celim svetom. "Regionalno udruživanje je dobar put da budemo konkurentniji, na primer u agraru, IT industriji, možemo da imamo komparativne prednosti i takav klaster bi mogao da podigne ekonomiju zemalja regiona", rekao je Kostić.

(B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja