Završena prva regionalna konferencija Borba protiv sive ekonomije
Foto: Promo

Neophodnost investicija u Jugoistočnoj Evropi

Završena prva regionalna konferencija Borba protiv sive ekonomije

InfoBiz -
Ključne teme konferencije bile su dugoročni uticaj na ekonomiju i mogućnost zaštite i kontrole tržišta efikasnim i pravednim poreskim i carinskim politikama kao i politikama rada i tržišta rada

SARAJEVO - Prva regionalna konferencija pod nazivom Borba protiv sive ekonomije, neophodnost za investicije u Jugoistočnoj Evropi na kojoj su se okupili predstavnici poslovne zajednice i institucija vlasti - ministri finansija, trgovine i ekonomskih odnosa kao i direktori poreskih i carinskih uprava iz svih ekonomija regiona, održana je u Sarajevu.

Ključne teme konferencije bile su dugoročni uticaj na ekonomiju i mogućnost zaštite i kontrole tržišta efikasnim i pravednim poreskim i carinskim politikama kao i politikama rada i tržišta rada. Konferenciju je otvorio Predsedavajući Veća ministara BiH Denis Zvizdić.

"Nesumnjivo je da svaka od zemalja ima programe i politike suzbijanja sive ekonomije i da one delimično donose poboljšanja. Ali mi smo i dalje daleko od standarda efikasne ekonomije, stoga ću biti srećan ako ova Konferencija posluži kao primer za ono što Bosna i Hercegovina mora hitno da napravi – nacionalni plan za borbu protiv sive ekonomije. Vlada na čijem sam čelu biće predana borbi protiv sive ekonomije i koristim priliku da naglasim da ćemo imati nultu toleranciju na sve njene pojavne oblike. Nadamo se podršci privrede, javnosti i međunarodnih institucija i pozivamo vas da pružite podršku Ministarstvu finansija i trezora BiH, koje će izraditi plan kojim ćemo Bosnu i Hercegovinu vratiti među uređene zemlje“, naglasio je Zvizdić u svom uvodnom govoru.

Siva ekonomija prepoznata je kao jedan od najtežih izazova sa kojim se privredni i ekonomski rastu u Jugoistočnoj Evropi suočava. Godišnji gubitak bruto domaćeg proizvoda zemalja regiona, po procenama stručnjaka premašuje 30%.

Cilj konferencije bio je stvaranje platforme za saradnju na suzbijanju sive ekonomije i uspostavljanje mehanizma redovnih godišnjih sastanaka svih ključnih aktera. Tokom konferencije je dogovorena i agenda za borbu protiv sive ekonomije - jedne od ključnih prepreka za razvoj poslovne zajednice i zdravije klime za strane investicije u Jugoistočnoj Evropi.

Učesnici konferencije bili su ministri finansija, trgovine ili ekonomskih odnosa kao i direktori poreskih i carinskih uprava iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Makedonije. Konferenciju su organizovali Sekretarijat Veća za regionalnu saradnju (RCC) i Veće stranih investitora BiH (FICBiH) uz pokroviteljstvo Saveta/Veća ministara Bosne i Hercegovine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja