VUČIĆ: Alijev nam je iskren prijatelj, a Azerbejdžan zainteresovan da ulaže u Srbiju
Foto: Vlada Srbije

Premijer u poseti Bakuu

VUČIĆ: Alijev nam je iskren prijatelj, a Azerbejdžan zainteresovan da ulaže u Srbiju

InfoBiz -
Premijer poručio da, ukoliko se ostvari "samo petina stvari o kojima je razgovarano" da će to udesetostručiti trgovinsku razmenu dve zemlje

BAKU - Premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Bakuu s predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim o saradnji u oblasti infrastrukture, poljoprivrede, energetike, i najavio dolazak azerbejdžanskog predsednika i privrednika te zemlje u Srbiju pre kraja godine.

Vučić je, u izjavi novinarima posle sastanka, rekao da je sa Alijevim razmenio najiskrenije i najsrdačnije poruke prijateljstva, međusobne podrške teritorijalnom integritetu Srbije i Azerbejdžana, i poručio da, ukoliko se ostvari "samo petina stvari o kojima je razgovarano" da će to udesetostručiti trgovinsku razmenu dve zemlje "koja trenutno nije na visokom nivou".

Kako je objasnio bilo je reči o nastavku saradnje u oblasti infrastrukture i saobraćaja, ne samo o završetku Koridora 10, o obilaznici oko Beograda i drugim infrastrukturnim projektima."Razgovarali smo i o energetici, o (gasovodima) TANAP-u i TAP-u, o izgradnji gasnog kontektora sa Bugarskom, koliki deo u budućnosti možemo da dobijemo sa (izvorišta gasa) Šah Deniza dva ili nekih drugih nalazišta gasa koje Srbija može da dobije, da bismo izvršili diverzifikaciju izvora i kako bismo dobili povoljnije cene...", rekao je Vučić.

Premijer Srbije je sa azerbejdžanskim predsednikom razgovarao i o učešću kompanija te zemlje u privatizaciji u Srbiji, poput privatizacije MSK Kikinda i pančevačke Azotare i Petrohemije."Razgovarali smo i o njihovoj želji i nameri da učestvuju u privatizaciji poljoprivrednog agrokompleksa. Oni su se dogovorili da zajednički sa saudijskim i emiratskim fondovima učestvuju. Veoma su zainteresovani za ulaganja u Srbiju i očekuju da naša saradnja bude dramatično povećana u godinama koje dolaze", rekao je Vučić.On je dodao da je sa Alijevim razgovarao i o većoj turističkoj ponudi Srbije i privlačenju većeg broja turista iz Azerbejdžana u Srbiju i najavio da će do kraja godine biti uspostavljena avio linija Beograd-Baku.

"Verujemo da imamo velike i važne projekte pred nama koje sa Azerbejdžanom možemo da ostvarujemo u korist naroda", rekao je Vučić.On je naveo da je sa Alijevim imao veoma konkretne razgovore i da se on pokazao kao iskren prijatelj Srbije."Kad se govori o potencijalnim investicijama u PKB, govorimo o stotinama miliona evra, o MSK, Azotari i Petrohemiji govorimo o hiljadama zaposlenih, o našim najvećim izvoznim potencijalima i kompanijama. Kad se govori o obilaznici i velikim infrastrukturnim projektima, govorimo o žilama kucavicama koje idu kroz Srbiju", rekao je Vučić. Prema njegovim rečima, govorilo se i o vojnoj industriji i prenosu vojne tehnologije koju Srbija ima Azerbejdžanu.

"Smatramo da možemo mnogo toga da uradimo, nešto da zaradimo, a da Azerbejdžan može da ima koristi od onoga što Srbija ima da ponudi", rekao je Vučić. Navodeći da očekuje da Alijev poseti Beograd pre kraja godine sa velikim brojem privrednika, Vučić je rekao da je nesumnjivo da će trgovinska razmena dve zemlje biti dramatično uvećana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track