BEDA: Radimo dva dana za uskršnji ručak

Kakvu prazničnu trpezu građani mogu da priušte u 2015.

BEDA: Radimo dva dana za uskršnji ručak

InfoBiz -
Samo sedam do osam odsto stanovnika naše zemlje moći će sebi u nedelju da omogući isti kvalitet namirnica kao prošle godine. U radnjama su se uglavnom kupovale jeftinije i manje kvalitetne namirnice kako bi se na stolu ipak našli i meso, i salata, i kolač

BEOGRAD - Pad kupovne moći građana za 15 do 20 odsto učinio je da se na vaskršnjoj trpezi oko 40 odsto siromašnijih građana nađu đakonije jeftinije nego prošle godine. Iako je za jedan praznični ručak, zajedno sa uskršnjim jajima, potrebno oko 3.000 dinara, takav obed ove godine će sebi moći da priušte samo imućniji.Zbog pada potražnje, cene osnovnih životnih namirnica gotovo da se nisu bitnije menjale od prošlogodišnjeg Uskrsa. Ipak, imajući u vidu da radimo u proseku 22 dana, za prosečnu platu od 42.749 dinara, jasno je da s dnevnicom od 16 evra slabo šta može da se priušti.

Cene skoro isteZa 30 jaja ove godine potrebno je izdvojiti 450 dinara, dok je ista ta količina jaja prošle godine koštala 70 dinara manje. Cena kilograma svinjskog buta prošle godine je bila 16 odsto viša, dok je juneće meso ove godine jeftinije za oko 30 dinara po kilogramu. Iako je meso obavezno na prazničnoj trpezi, ove godine je većina građana mogla da priušti ono jeftinije, tvrdi Petar Bogosavljev iz Pokreta za zaštitu potrošača Srbije.

Dovijanje- Realna kupovna moć potrošača smanjena je 15 do 20 odsto zbog smanjenja plata i penzija. Samo sedam do osam odsto građana može da se ponaša komotno za praznik. Oko 30 do 40 odsto onih u zoni siromaštva smanjuje potrošnju i strukturu kupovine. Građani se dovijaju tako što umesto skupljeg kupuju jeftiniju vrstu mesa ili meso proizvođača koji ima niže cene, ali i niži kvalitet - kaže Bogosavljević i dodaje da su u odnosu na Uskrs prošle godine najveću stopu rasta imale cene proizvoda koji se masovno koriste kao što su meso, mleko i brašno.Bogosavljević ističe da su ove godine jaja za Uskrs prvi put koštala isto kao i nekoliko nedelja pre praznika.

Radimo oko 22 dana mesečno... Zarađujemo u proseku 16 evra dnevno
Radimo oko 22 dana mesečno... Zarađujemo u proseku 16 evra dnevno

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track