KOSTIĆ SAVETUJE DRŽAVI: Prodajte zemljište, neće stranci da ga u Abu Dabi odnesu u torbi
Foto: Tanjug Oksana Toskić

Predsednik MK Grupe

KOSTIĆ SAVETUJE DRŽAVI: Prodajte zemljište, neće stranci da ga u Abu Dabi odnesu u torbi

InfoBiz -
Šta će 470.000 hektara zemlje u državnim rukama... Od toga država sakupi 50 miliona evra prihoda, a kada bi tu zemlju prodala tim istim paorima, porez bi na godišnjem nivou, prema današnjim cenama, bio 120 miliona evra, tvrdi Kostić
1 / 2 Foto: Tanjug Oksana Toskić

BEOGRAD - Država bi trebalo da proda zemljište jer bi tako ostvarila duplo veći prihod od poreza nego što dobija od zakupa, smatra predsednik MK Grupe Miodrag Kostić.Takođe, kaže Kostić, to zemljište bi trebalo da ode u ruke onih koji znaju da upravljaju tim resursom bez obzira da li je reč o inostranim ili domaćim kupcima."Šta će državi 470.000 hektara zemlje u državnim rukama... Od toga država skupi 50 miliona evra ukupnog prihoda od zakupa na godišnjem nivou. A kada bi tu zemlju prodala tim istim paorima, porez bi na godišnjem nivou, prema današnjim cenama, bio 120 miliona evra", tvrdi Kostić.

Prema njegovim rečima, problem je i to što samo 300.000 hektara pod zakupom, a "niko ne zna šta je sa preostalih 170.000 hektara". "Kako poljoprivreda može biti naša šansa, kada vi danas u javnim istupanjima i pojedinaca iz vlasti, iz ove i prethodne, nazovi ekonomista, poljoprivrednih eksperata, koji pričaju o tome da taj resurs država treba da čuva", upitao je Kostić. Ne shvata i voleo bi, kaže, da mu neko objasni, čemu toliki otpor prodaji državnog zemljišta kada je ona uvek korisnija u rukama paora i velikih kompanija koje se bave poljoprivredom. Voleo bi, dodaje, i da mu neko objasni kakvo je to gazdovanje državnim zemljištem ako se zna da je deo neobrađen, a deo nije dat ni u zakup. "Zašto, sad imamo politički problem da prodamo ... Zašto da ne kupuju stranci... Pa šta će da rade sa njom, da je stave u torbe i odnesu u Abu Dabi, Nemačku...", zapitao je Kostić. Ako je u pitanju problem vlasništva nad zemljom, on tvrdi da ima mnogo načina da se to pitanje zakonski uredi.

Adekvatno upravljanje tim resursima i podizanje produktivnosti obezbediće više robe za izvoz, naveo je Kostić i dodao da je poljoprivreda naša komparativna prednost kao što su nafta ili gas zemljama srednjeg istoka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track