Država donosi hitne mere za spas svinjara
Foto: Dragana U

Propast srpskog svinjarstva zbog uvoza

Država donosi hitne mere za spas svinjara

InfoBiz -
Subvencijama ili promenom uslova uvoza tovljenika i svinjskog mesa planira se podsticanje slabe domaće proizvodnje. Vlada želi da nam pomogne povećanjem carinskih dažbina, kažu uzgajivači

BEOGRAD - Vlada Srbije uskoro će izložiti novi program pomoći srpskim uzgajivačima svinja, čija je proizvodnja ugrožena usled dramatičnog povećanja uvoza tovljenika iz Hrvatske i Mađarske, saznaje Kurir.Mere će se, kako saznajemo, odnositi na uslove uvoza svinja i svinjskog mesa, ali i na državne podsticaje kako bi se podigla konkurentnost domaćeg svinjogojstva. Na ovaj način bi se, praktično, pripremio teren za najavljena ulaganja nemačkog „Tenisa“.Naime, budući da je cena komšijskih tovljenika u proseku jeftinija oko 20 dinara po kilogramu od domaćeg uzgoja, broj uvezenih tovljenika dostigao je čak 50 odsto ukupnog broja svinja u Srbiji, upozorava Dragovan Milićević, ekonomski analitičar.Tendencija rastaOn navodi da je uvoz tovljenika iz Hrvatske 2013. bio 2,5 puta veći nego prethodne godine, a preko osam puta veći nego 2011, dok je u prvih 11 meseci 2014. uvoz povećan 2,3 puta u odnosu na 2013.- Gotovo da jedna trećina mesa na našem tržištu dolazi iz uvoza, s tendencijom daljeg rasta, jer ne postoje nikakva ograničenja za njegovo smanjenje, osim pada vrednosti evra ili dolara ili pada cene tovljenika u Srbiji. Ako se ništa ne učini, možda ćemo već u narednim godinama jesti samo meso iz uvoza - smatra Milićević.Srđan Knežević, vlasnik „Knez agrara“ kaže za Kurir da je najveći problem za proizvođače to što se brzo menjaju cene i uslovi prodaje.- Kad sam kupio farmu jula 2014. godine, cena tovljenika je bila oko 170, 180 dinara po kilogramu i imala je tendenciju rasta, zbog velike potražnje i izvoza u Rusiju. Zbog toga je dostigla i cenu od 215 dinara po kilogramu. Srbija u tom trenutku nije bila u mogućnosti da obezbedi traženu količinu tovljenika, pa je spustila carinske dažbine na devet odsto, da bi se mesnim industrijama omogućio uvoz tovljenika iz drugih zemalja. Srpski farmeri su 2014. obnovili stočni fond. Međutim, preokret se dogodio u decembru, kad je ruska rublja počela naglo da pada pa je stao izvoz za Rusiju - ukazuje Knežević i dodaje da su mesne industrije nastavile uvoz tovljenika iz susednih zemalja, gde sada plaćaju 150 dinara za kilogram zamrznute polutke iz Nemačke.- Danas cena tovljenika kod nas iznosi 110 dinara, ali je prodaja slaba. Za naše probleme zainteresovala se Vlada, koja želi da pomogne tako što će povećati uvozne carinske dažbine i omogućiti da se srpska mesna industrija okrene domaćoj proizvodnji - kaže Knežević.

Privredni ambijentNenad Budimović iz PKS ističe da država ne može da spreči uvoz ukoliko je roba jeftinija na drugom mestu, ali da treba da kreira takav privredni ambijent da se trgovcima u Srbiji ne isplati da razmišljaju o kupovini svinja u Mađarskoj ili Hrvatskoj.

Ministarstvo poljoprivredeTRAŽIMO NAJBOLJE REŠENJEIz Ministarstva poljoprivrede kažu da ministarka Snežana Bogosavljević Bošković traži najbolja rešenja za problem plasmana domaćih tovljenika, među kojima su i ponovno uvođenje prelevmana na uvoz svinja i intervencija Robnih rezervi. Iz ministarstva poručuju da su predstavnici klaničarske industrije obećali da će od domaćih proizvođača otkupiti postojeće količine tovljenih svinja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track