CNN: Hrvatska vlada je kao dobra vila iz bajke
Foto: Rojters

Akcija otpisa dugova

CNN: Hrvatska vlada je kao dobra vila iz bajke

InfoBiz -
Zamislite da sretnete dobru vilu koja bi učinila da svi vaši dugovi nestanu. Ovaj scenario iz bajke postaje realnost za oko 60.000 najsiromašnijih Hrvata

LONDON - Ogranak američkog CNN u Londonu komentariše odluku hrvatske vlade o otpisu dugova za 60.000 građana i navodi da se ponela "poput vile iz bajki". "Zamislite da sretnete dobru vilu koja bi učinila da svi vaši dugovi nestanu. Ovaj scenario iz bajke postaje realnost za oko 60.000 Hrvata sa niskim primanjima, koji se muče sa plaćanjem svojih računa", piše CNN Money na svom portalu.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Zamislite da sretnete dobru vilu..."

Hrvatska vlada, u ulozi "dobre vile", pokrenula je program pod nazivom "Novi početak", kojim se predviđa otpis duga za 60.000 najsiromašnijih ljudi u toj zemlji, a tom projektu su se pridružile brojne banke, telekomunikacioni operateri, energetske kompanije, lokalne samouprave i mnoga druga preduzeća, navodi se u tekstu. "Hrvatska ekonomija se nalazi usred produžene recesije, sa bruto domaćim proizvodom koji beleži pad u svakom kvartalu od kraja 2011. godine", ukazuje CNN Money, i dodaje da se očekuje da će ova mera podstaći poverenje potrošača i potrošnju.

Podižu popularnost uoči izboraPolitička analitičarka iz agencije Teneo Intelidžens (Intelligence), Otilia Dand, ističe da potez hrvatske vlade nije iznenađenje, budući da je Socijaldemokratska partija Hrvatske (na čijem je čelu aktuelni premijer Zolran Milanović) nedavno izgubila izbore za predsednika države.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

pis duga podići će im popularnost upoči parlamentarnih izbora, koji bi trebalo da se održe krajem februara 2016", rekla je Dand za CNN Money. Početkom nedelje je o otpisu dugova za više desetina hiljada građana pisao i Vašington post, koji se o tom potezu izrazio vrlo blagonaklono.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja