VUČIĆ: Srbija mora još mnogo da uradi da privuče ulagače iz Švedske
Foto: Vlada Republike Srbije

Šveđani zainteresovani

VUČIĆ: Srbija mora još mnogo da uradi da privuče ulagače iz Švedske

InfoBiz -
premijer rekao da očekuje u političkom delu podršku Švedske Srbiji na evropskom putu, ali isto tako i da oni što češće posećuju Srbiju i da koliko je moguće daju signal svojim investitorima da je Srbija sigurna zemlja

STOKHOLM - Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da ekonomska saradnja Srbije i Švedske polako ali sigurno napreduje i da poziv koji je iz te zemlje stigao pokazuje njihovu zainteresovanost za ulaganje i ekonomsku saradnju sa Srbijom.

Istakavši da mu je velika čast što je u poseti Švedskoj, Vučić je izjavio da je trgovinska razmena i dalje mala ali da je svake godine sve veća te da Srbija još mnogo toga treba da uradi da bi privukla značajno veći broj švedskih investitora.

Na pitanja šta očekuje od posete Vučić je rekao da očekuje u političkom delu podršku Švedske Srbiji na evropskom putu, ali isto tako i da oni što češće posećuju Srbiju i da koliko je moguće daju signal svojim investitorima da je Srbija sigurna zemlja.

Uveren je da posle 23. februara kada Srbija dobije aranžman sa MMF, više neće biti nikakvih dilema, kao i da će taj aranžman biti važan podsticaj za naš ekonomski razvoj.Švedska je kao i sve ostale nordijske zemlje veoma važna za Srbiju, dodao je Vučić istakavši da što budemo imali bolju saradnju sa skandinavskim zemljama na ozbiljniji način bićemo doživljavani u Evropi i svetu a time će nam "vrata biti lakše, šire i brže otvarana nego do sada".

Vučić je rekao i da su njegove reči o ozbiljnom i teškom radu i o tome da ništa neće pasti sa neba naišle na odličan prijem kod švedskih partnera koji takve poruke vrlo dobro razumeju."Nikome ne želim da se ulizujem ni u zemlji ni u inostranstvu, ali kada bismo deo onoga što imaju skandinavci, njihovog duha, mogli da prenesemo u našu zemlju mnogo bismo brže napredovali", rekao je premijer.

Posetu Švedskoj Vučić je započeo učešćem na Poslovnom forumu u Stokholmu, u organizaciji Trgovinske komore te zemlje a uz učešće predstavnika kompanija Scania, Ericšon, SAAB...Programom posete Kraljevini Švedskoj predviđeno je da se predsednik Vlade Srbije sastane sa švedskim kolegom, predsednikom vlade Stefanom Lovenom, ministarkom spoljnih poslova Margot Valstorom i prvim zamenikom predsednika parlamenta, a potom i s jednim od glavnih ljudi kompanije "Erikson".U srpskoj delagaciji su ministar finansija Dušan Vujović i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

(Tanjug/Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track