Verheijen: Srbiji kredit Svetske banke u februaru ili martu
Foto: Fonet

Podrška budžetu

Verheijen: Srbiji kredit Svetske banke u februaru ili martu

InfoBiz -
Tek kada ministar izađe sa planom za ta preduzeća, bord direktora Svetske banke će zasedati da razgovara o potencijalnom kreditu", rekao je Toni Verheijen

BEOGRAD - Kredit Svetske banke (SB) Srbiji za podršku budžetu mogli bi da očekujemo u februaru ili martu 2015, a o tome će se razgovarati nakon što resorni ministar 29. novembra izađe sa planom za 502 preduzeća sa spiska za privatizaciju, izjavio je danas šef kancelarije SB u Srbiji, Toni Verheijen.

"Tek kada ministar izađe sa planom za ta preduzeća, bord direktora Svetske banke će zasedati da razgovara o potencijalnom kreditu", rekao je Verheijen na 10. privrednoj konferenciji Rajfajzen banke održanoj u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

On nije mogao da precizira o kolikom iznosu je reč, jer će to, kako kaže, zavisiti od vladinog programa reformi i od potreba Vlade Srbije za finansiranjem."Ne želim da govorim o cifri, jer je potrebna podrška i za druga područja. To je deo razgovora koji se vodi", kazao je i objasnio da je cifra od 250 miliona dolara prvobitno planirana za 2014.Međutim, kako dodaje, taj kredit nije korišćen u ovoj godini a u 2015. će se razgovarati u skladu sa računicom i potrebama za tu godinu.

Svetska banka bi, prema njegovim rečima,mogla da finansira restrukturiranje državne uprave, otpremnine za radnike koji ostanu bez posla u javnom sektoru i povećanje učinka javnog sektora.Verheijen je rekao da Srbija kasni sa reformama i da taj proces mora da pogura ako želi da bude članica EU. Podsetio je takođe da EU i dalje ne smatra Srbiju funkcionalnom tržišnom ekonomijom i da to mora da se promeni, ocenivši da su mere fiskalne konsolidacije do sada dobro izbalansirane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track