Ambasador Bozaj: Srbija je prava zemlja za turske investitore
Foto: Fonet

Komšije bez granica

Ambasador Bozaj: Srbija je prava zemlja za turske investitore

InfoBiz -
Koridor 10 donosi 115.000 turskih kamiona i 100 miliona turskih građana koji će prolaziti kroz Srbiju na putu ka drugim evropskim zemljama

ARANĐELOVAC - Ambasador Turske u Beogradu Mehmet Kemal Bozaj izjavio je danas da je Srbija prava zemlja za turske investitore i da je sada pravo vreme da oni dođu u Srbju.

Govoreći na panelu o investicijama na Investicionom samitu u Aranđelovcu, on je ocenio da je investiciono okruženje u Srbiji sada mnogo bolje nego pre dve godine kada je stupio na dužnost.

U tom kontekstu je pohvalio Zakon o privatizaciji koji, kako je rekao, nudi alternativne modalitete za investiranje."Uz privatizaciju idu i promene koje donosi Zakon o radu definišući uslove za zapošljavanje", rekao je turski ambasador, istakavši da je situacija sada bolja nego pre dva meseca.

Turski investitori, kako je objasnio, ispitivali su mogućnosti investiranja u našoj zemlji, a sada je njihovo interesovanje tri puta veće nego pre dve godine."Mi sada posmatramo primenu tih zakona u praksi", rekao je Bozaj, primetivši da - "možete da vidite kako karavan ide tek kada krene".

Prema njegovim rečima, potrebno je da investitori sednu za sto sa predstavnicima preduzeća i lokalnih vlasti da bi se videlo kako stvari funkcionišu. "Potrebna je vrlo dobra saradnja između lokalnih vlasti, preduzeća i centralnih vlasti, a za to je potrebno kreativno razmišljanje, bez gubljenja vremena", ocenio je on.

On je istakao značaj revitalizacije saobraćajne infrastrukture u Srbiji i čestitao ministrima infrastrukture i energetike na naporima u tim oblastima.

"Srbija i Turska mogu da budu, zahvaljujući tome, komšije bez zajedničkih granica", poručio je Bozaj, ocenivši da je "centralna uloga Srbije ponovo na dnevnom redu".On je podsetio da Koridor 10 donosi 115.000 turskih kamiona i 100 miliona turskih građana koji će prolaziti kroz Srbiju na putu ka drugim evropskim zemljama.

"To će biti stalni put koji povezuje Srbiju i Tursku", konstatovao je on i dodao da su putevi u Srbiji sada bolji.On je rekao da i na putu ka EU postoje oblasti saradnje, ne samo Srbije i Turske, već i drugih zemalja."Postoje i drugi mehanizmi kojima možemo da povežemo Tursku, Srbiju i Bosnu i Herecegovinu, i to bi možda bilo dobro", istakao je on.

Bozaj je, takođe, najavio da je u novembru planiran sastanak Srbije, Turske i Kine u Istanbulu da bi se isplatile mogućnosti zajedničke saradnje. "Nama je potrebna infrastruktura Srbije. Uveren sam u prijateljstvo Srbije i Turske i ne želim to ničim da ugrozim", poručio je Bozaj na samitu, čiji je Tanjug medijski pokrovitelj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track